4.9
(12)

Pericolele consumului excesiv de alcool sunt bine cunoscute. Multă lume, însă, se bucură să-l consume cu moderație, fie că este un pahar de vin la masă sau o bere mică savurată cu prietenii în timpul unui meci sau al unei ieșiri în oraș, dar este acest consum moderat bun pentru sănătate? Mai multe studii pe acest subiect au arătat rezultate pozitive de-a lungul anilor, ajungând chiar până la a recunoaște anumite beneficii ale consumului de băuturi alcoolice din când în când (longevitate mai mare, riscuri reduse de boli cardiace și cronice în comparație cu abstinenții etc.

Cu toate acestea, reevaluând și extinzând cuprinzător și metodic cercetările anterioare, cercetătorii descriu o imagine mult mai puțin optimistă a acestei probleme, demonstrând că puțin alcool nu este în mod clar mai bun decât lipsa alcoolului.

Pentru acest nou studiu, publicat în Journal of Studies on Alcohol and Drugs, cercetătorii de la Universitatea Victoria (Canada) au analizat 107 lucrări anterioare despre obiceiurile de consum ale subiecților și durata de viață. Și dacă concluziile în urma acestei meta-analize sunt departe de a fi la fel de pozitive, este pentru că pun sub semnul întrebării metodele folosite în studiile anterioare. „Pe scurt, studiile care leagă consumul moderat de alcool de beneficiile pentru sănătate suferă de defecte metodologice fundamentale”, arată Tim Stockwell, autorul principal al studiului.

În acest nou studiu s-au comparat băutorii moderați cu băutorii vârstnici abstinenți sau ocazionali care au redus sau au încetat să consume alcool din cauza diferitelor probleme de sănătate. Cu toate acestea, efectuarea de comparații cu persoanele bolnave nu ar putea decât să distorsioneze rezultatele cercetării, prezentând în mod artificial consumatorii moderați ca având o sănătate mai bună și cu o longevitate mai mare. „A fost o mișcare de propagandă a industriei alcoolului pentru a sublinia faptul că un consum moderat al produselor lor ar putea prelungi durata de viață a oamenilor”, adaugă omul de știință. „Această idee a avut un impact asupra liniilor directoare naționale cu privire la acest subiect, precum și asupra estimărilor impactului alcoolului asupra bolilor la scară globală și a reprezentat o barieră în luarea deciziilor privind alcoolul și sănătatea publică.”

La revizuirea mai multor studii privind impactul alcoolului asupra sănătății, cercetătorii de aici au descoperit o curbă în formă de J în care ratele mortalității au fost mai scăzute în rândul celor care au băut puțin. Combinând aceste date, analiza a sugerat că cei care au consumat alcool ușor până la moderat (între o băutură alcoolică pe săptămână până la două pe zi) au avut un risc cu 14% mai mic de a muri în perioadele acoperite de cercetare în comparație cu cei care se abțin. La o analiză mai atentă, s-a constat că în cercetările anterioare, mai serioase și cuprinzătoare, care au inclus voluntari mai tineri și în care că foștii băutori și ocazionali nu erau considerați abstinenți, nu existau date care să sugereze că băutorii moderați trăiau mai mult. Această observație a fost găsită în cele din urmă doar în cercetări părtinitoare și mai puțin atente care au comparat băutorii moderați cu grupuri de oameni nesănătoși care și-au oprit sau și-au redus consumul de alcool după ce s-au îmbolnăvit sau au devenit mai fragili odată cu vârsta. Comparativ, băutorii moderați par în mod necesar să fie mai sănătoși.

După cum afirmă Organizația Mondială a Sănătății, „consumul de alcool nu este niciodată sigur pentru sănătatea ta, indiferent de cantitatea consumată” și vorbește despre un risc prezent încă de la prima picătură. Organizația mai adaugă că „datele disponibile în prezent nu ne permit să concluzionăm că există un prag la care efectele cancerigene ale alcoolului sunt declanșate și încep să se manifeste în organismul uman. Mai mult, niciun studiu nu demonstrează că efectele benefice potențiale ale consumului minim sau moderat de alcool împotriva bolilor cardiovasculare și a diabetului de tip 2.”

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.9 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 12

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?