Multă lume se întreabă, și pe bună dreptate, cum se face că într-un moment în care toți climatologii vorbesc despre încălzirea globală, iernile devin tot mai grele. Nu ar trebui, urmând un fir simplu al logicii, ca iernile să fie mai blânde iar zăpezile să devină o raritate? Nicidecum, susțin specialiștii. Ceea ce se întâmplă în prezent nu este deloc un paradox, deși așa pare, ci un fenomen cât se poate de normal.
Topirea masivă a ghețurile arctice, afirmă Charles H. Greene și Bruce C. Monger, doi cercetători americani, determină apariția unui veritabil efect de domino, un efect ale cărui efecte le vedem din ce în ce mai des în ultimii ani. „Toată lumea privește topirea ghețarilor arctici ca pe un fenomen îndepărtat, care nu poate afecta viața de zi cu zi. Ei bine, nu este așa. Ceea ce se întâmplă mai ales la Polul Nord și în Groenlanda are efecte care se simt chiar în mijlocul nostru”, sunt de părere specialiștii de la Universitatea Cornwell din New York.
Fenomenul încălzirii globale antrenează topirea accelerată a ghețarilor nordici, fapt ce determină apele oceanice să absoarbă tot mai multe radiații și lumină solară, forțând topirea și mai rapidă a ghețurilor. Odată cu venirea toamnei, căldura în exces acumulată de apele oceanice este eliberată în atmosferă, iar acest lucru duce la slăbirea curenților de aer antrenați în vortexul polar. (Vortexul polar este un fenomen întâlnit la ambii poli ai Terrei, mai precis cicloni arctici de mare anvergură, permanenți, care antrenează mișcarea unor mari mase de aer rece). În mod normal, vortexul polar reține masele de aer rece, însă odată slabit, vortexul polar eliberează aceste mase, determinând migrația acestora. Rezultatul? Ierni din ce în ce mai aspre, ale căror efecte au devenit deja cunoscute în toată emifera nordică.
„Până în momentul în care omul a început să modifice clima globală, situația vortexului polar a oscilat. Odată însă cu schimbările climatice generate de om, vortexul polar slăbește, favorizând deplasarea curenților reci de aer. Tot ce putem spune acum este că a devenit o certitudine deja faptul că iernile vor fi tot mai grele”, concluzionează Charles H. Greene și Bruce C. Monger.