5
(1)

După ce sâmbătă, 28 iulie, o flamă solară de clasa M6 a erupt pe Soare, din pata solară activă AR1532, dezlănțuind în Spațiu un val de plasmă și de particule încărcate, fenomen cunoscut și ca „ejecție de masă coronară”, specialiștii se așteaptă ca furtuna solară astfel produsă să ajungă pe Pământ astăzi, în jurul orei 15:00 GMT (sau 18:00 ora României).

 

Evenimentul s-ar putea manifesta prin celebrele lumini polare, respectiv aurora boreală și cea australă, manifestate, la cele mai mari și la cele mai mici longitudini, prin strălucirea câmpului magnetic al Terrei ca urmare a impactului cu norul solar.

Viteza redusă de deplasare a furtunii solare în cauză (circa 382 km/s), împreună cu traiectoria sa, sugerează un impact slab cu Pământul dar, chiar și așa, furtuni polare geomagnetice sunt posibile.

Implicit, acestea pot determina interferențe ale frecvențelor radio și pot chiar provoca întreruperi ale rețelelor electrice și ale altor infrastrcturi comunicaționale. De asemenea, norii de particule încărcate au capacitatea de a defecta sateliții dimprejurul Pământului.

Cele mai puternice tipuri de erupții solare sunt cele de clasă X, cele de clasă M încadrându-se într-o gamă moderată de putere, iar clasa C caracterizând cele mai slabe ejecții de masă coronariană.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 1

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here