4.3
(64)

Observații recente indică faptul că o gaură neagră supermasivă a distrus o stea și că resturile acesteia interacționează acum cu o a doua stea care anterior era în afara oricărui pericol. Acest studiu, publicat în revista Nature, aruncă lumină asupra interacțiunilor complexe dintre găurile negre și stele și stabilește o legătură între două elemente care până acum au rămas puțin înțelese de oamenii de știință.

În 2019, astronomii au observat un fenomen incredibil: o stea s-a apropiat prea mult de o gaură neagră înainte de a ajunge să fie sfâșiată de forțele sale gravitaționale. Acest eveniment a lăsat în urmă un disc de resturi care orbitează în jurul găurii negre, mai degrabă ca un cimitir stelar. Dar acesta a fost doar începutul poveștii. De-a lungul timpului, acest disc de resturi s-a extins și se află acum în calea unei alte stele. Această stea, care anterior era în siguranță, se ciocnește acum cu discul de resturi la intervale regulate: aproximativ o dată la 48 de ore. De îndată ce steaua se ciocnește de disc, generează explozii uriașe de raze X care sunt captate de telescoapele astronomice. Aceste observații permit astronomilor să înțeleagă mai bine dinamica acestui sistem complex.

Aceste cercetări au fost posibile datorită unei colaborări între mai multe observatoare, printre care Observatorul de raze X Chandra al NASA, Telescopul spațial Hubble și Neutron Star Interior Composition Explorer (NICER). Aceste telescoape oferă capacități de observare diferite, dar complementare, permițând oamenilor de știință să monitorizeze schimbările în comportamentul găurilor negre și al stelelor. Prin combinarea datelor provenite de la aceste observatoare, cercetătorii au reușit să urmărească evoluția evenimentului și să înțeleagă impactul acestuia asupra obiectelor din jur.

Această descoperire aruncă, de asemenea, o lumină nouă asupra unui alt fenomen cunoscut sub numele de erupții cvasi-periodice. Aceste evenimente sunt sclipiri de lumină detectate în raze X care apar la intervale regulate. Astronomii suspectau de mult timp o legătură între aceste erupții și găurile negre supermasive, dar nu aveau dovezi concrete. Acum, datorită acestui studiu, ei au o legătură directă care confirmă faptul că erupțiile cvasi-periodice sunt legate de distrugerea stelelor de către găurile negre.

Această descoperire va avea implicații majore pentru înțelegerea noastră a găurilor negre și a rolului lor în Univers. Prin înțelegerea modului în care discurile de resturi interacționează cu alte obiecte, astronomii pot prezice și analiza mai bine comportamentul viitor al stelelor și al găurilor negre. Mai mult, această cercetare ar putea ajuta și la identificarea altor fenomene similare, deschizând calea pentru noi descoperiri despre dinamica galaxiilor.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.3 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 64

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?