4.9
(9)

Într-un studiu recent, cercetătorii britanici anunță că au dezvoltat „vârtejuri magnetice” care pot transfera date la viteze incredibile. Potrivit acestora, această dezvoltare ar trebui să deschidă calea pentru proiectarea computerelor cu capabilități ultrarapide de procesare a datelor.

Dacă astăzi, cercetarea în informatică se îndreaptă adesea către dezvoltarea calculatoarelor cuantice, alte lucrări ar putea deja revoluționa sectorul. Cercetătorii de la Universitatea din Oxford (Regatul Unit), de exemplu, au publicat un studiu în revista Nature Materials, ale cărui rezultate sunt foarte promițătoare. Publicația menționează posibilitatea de a dezvolta computere mai eficiente, respectând în același timp mediul înconjurător. De asemenea, se discută despre dezvoltarea platformelor computerizate capabile să proceseze date așa cum ar face-o creierul uman.

Echipa a fost motivată de lipsa vitezei și puterii computerelor actuale, care încorporează componente din siliciu. Pentru Hariom Janin, principalul autor al lucrării, evoluția calculului va trebui să treacă printr-o nouă paradigmă care va folosi fenomene fizice rapide și eficiente pentru a îmbunătăți tehnologia actuală. Obiectivul oamenilor de știință nu este să lase complet deoparte arhitectura pe bază de siliciu. Acest lucru ar necesita ani suplimentari de cercetare. Deci, oamenii de știință britanici au adoptat o abordare care integrează siliciul.

Cercetătorii au reușit să producă membrane ultra-subțiri de hematit cristalin care permit mișcarea vortexurilor magnetice pentru transferul de date la viteze de ordinul unui kilometru pe secundă. Aceste membrane microscopice de hematit au fost crescute pe un șablon de cristal. Acesta din urmă este el însuși acoperit cu un strat de ciment special care se poate dizolva în apă, înainte ca membranele să fie transpuse pe siliciu. Membranele de hematit cristalin oferă avantajele ceramicii în vrac 3D și materialelor 2D. Cu toate acestea, au și capacitatea de a se răsuci, îndoi și chiar să se rostogolească fără a se rupe. Această flexibilitate face posibilă formarea de vortexuri magnetice în trei dimensiuni.

Vârtejurile magnetice s-ar putea integra cu sistemele computerizate pentru viteze ultra-rapide de procesare a datelor, spun cercetătorii. Cu alte cuvinte, această descoperire ar putea deschide calea către o revoluție în multe tehnologii. Cu aceste dispozitive, inspirate de principiile de funcționare ale creierului uman, devine posibil un viitor în care dispozitivele pot efectua calcule mai complexe mai eficient, consumând în același timp mai puțină energie.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.9 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 9

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?