Fibrele optice permit deja schimbul de informații la viteza luminii, dar în scurtă vreme vom putea dispune și de sofisticate dispozitive electronice care utilizează lumina în locul curentului electric.
O echipă de cercetători de la California Institute of Technology (Caltech), coordonată de Liang Feng, a reușit să controleze traseul luminii în interiorul unui cip de siliciu, blocând orice formă de reflexie sau interferență cu alte fascicule luminoase. Descoperirea, apărută în Science, reprezintă un semnificativ pas înainte în direcția punerii la punct a unor cipuri fotonice care să utilizeze exclusiv fascicule luminoase pentru elaborarea informațiilor.
Dacă transmisia datelor poate conta deja pe fibrele optice, analiza semnalelor este încă făcută de tradiționalele cipuri electronice, bazate pe mișcarea sarcinilor electrice în siliciu. Cipurile fotonice, aflate în prezent în curs de dezvoltare în laboratoare, permit atingerea unor viteze de transmisie de 10 Gigabiți pe secundă, dar grație noului studiu, această viteză ar putea chiar crește de patru ori în câțiva ani.
Dipozitivul realizat de echipa lui Feng este o versiune „fotonică” a unei diode, o mare provocare tehnologică, care a necesitat peste 20 de ani de studiu. Testele noului dispozitiv au fost condusede echipa lui Feng în colaborare cu cercetători de la Universitatea San Diego, unde Maurice Ayace, co-autor al studiului, a dezvoltat un sistem pentru analiza traseului razelor luminoase în interiorul diodei.
Cu ajutorul unui soi de „stetoscop optic”, cercetătorii de la Caltech și San Diego au dovedit că dioda fotonică poate elabora în mod corect semnalele de intrare. Totul, desigur, la viteza luminii.
Sursa: Galileo