Potrivit unui raport al OMS, orașul iranian Ahwaz este locul cel mai poluat din întreaga lume. Vina o poartă industriile și utilizarea masivă a combustibililor fosili.
Pe lista neagră a Organizației Mondiale a Sănătății figurează multe alte orașe din lumea arabă, care, alături de unele state africane și asiatice, suferă cel mai mult de pe urma poluării mediului. „Topul” OMS a fost realizat în urma unei monitorizări a calității aerului în circa 1100 orașe din 91 de țări, în perioada 2003-2009. Măsurătorile au privit ansamblul particulelor solide și lichide răspândite în atmosferă, cu un diametru mai mic de 10 micrometri (PM10) și 2,5 micrometri (PM2,5).
Ahwaz se situează pe locul 1 cu o densitate medie de PM10 egală cu 372 micrograme/mc pe an. O cifră considerată „monstruoasă”, având în vedere că limita fixată de OMS pentru acest tip de particule este de 20 micrograme/mc/an. Orașul iranian este urmat de Ulan Bator, capitala Mongoliei (279 micrograme/mc/an) și de Sanandaj, un alt oraș din Iran, unde se înregistrează 254 micrograme/mc/an.
Locuri „de frunte” dețin și Pakistanul, Botswana și Senegalul, prezente într-un Top 10 al celor mai „intoxicate” țări din lume.
Potrivit OMS, principalii responsabili pentru această stare de fapt sunt industrializarea excesivă și utilizarea aproape exclusivă a combustibililor fosili, atât în sectorul transporturilor, cât și în cel al producerii de electricitate. Și nu este o întâmplare că pe primele locuri în top se află multe țări emergente, dispuse să sacrifice mediul înconjurător și sănătatea populației în numele progresului și al creșterii economice.
Iar datele OMS arată că, în fiecare an, poluarea ucide circa 1,34 milioane de persoane.
Sursa: Galileo