Doi cercetători de la Universidad Complutense de Madrid Ciudad Universitaria au descoperit că un mic asteroid va parcurge o orbită în jurul Pământului începând cu această lună înainte de a pleca înapoi în alte părți ale sistemului solar. În lucrarea lor publicată în revista Research Notes of the AAS, Carlos de la Fuente Marcos și Ra Croll de la Fuente Marcos descriu modul în care Pământul tinde să captureze asteroizi în mod regulat și să contureze calculele lor care arată calea 2024 PT5 pe măsură ce se apropie de pământ. Cercetările anterioare au arătat că mulți asteroizi ajung pe orbite eliptice parțiale sau complete în jurul Pământului înainte de a fi ejectați. În 2006, de exemplu, un mic asteroid a înconjurat Pământul timp de aproximativ un an—iar altul a făcut-o timp de câțiva ani înainte de a pleca în 2020.
În acest nou studiu, cercetătorii au analizat un mic asteroid care a fost descoperit luna trecută în cadrul sistemului Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert. Cercetările anterioare au arătat că asteroidul nu se afla pe un curs de coliziune cu Pământul, iar cercetătorii au suspectat că ar putea fi capturat de gravitația planetei pentru o vreme.
Asteroidul 2024 PT5, este mic, având un diametru mediu de doar 10 metri. Observând dimensiunea, viteza și traiectoria actuală, cercetătorii au reușit să-i calculeze traiectoria pentru următoarele câteva luni. Ei au descoperit că urma să se apropie suficient de mult de Pământ pentru a fi capturat gravitațional, chiar dacă doar pentru câteva luni. Calculele arată că asteroidul va înconjura Pământul o singură dată, timp 53 de zile, începând de la sfârșitul acestei luni și apoi plecând mai departe în Sistemul Solar, pe la mijlocul lunii noiembrie.
Studiindu-i traiectoria, cercetătorii au putut, de asemenea, să-i estimeze originile. Ei au constatet că probabil provine din centura de asteroizi Arjuna, care este alcătuită din mulți asteroizi cu orbite în jurul Soarelui similare cu cele ale Pământului.