5
(6)

Cercetătorii australieni și chinezi au folosit recent o tehnică nouă pentru a sugera prezența unor potențiale depozite de pământuri rare și metale în rocile vulcanice. Potrivit oamenilor de știință, aceasta ar putea fi o soluție la cererea în creștere pentru acest tip de resurse.

Pământurile rare sunt mai cruciale ca niciodată, nu în ultimul rând pentru rolul lor esențial în tranziția ecologică. Aceste elemente, precum litiul, lutețiul și disprosiul, sunt utilizate într-o gamă largă de tehnologii. Acestea includ lasere de toate tipurile, componente de calculator, turbine eoliene, baterii pentru mașini electrice și reactoare nucleare. În prezent, cererea este de așa natură încât țările cele mai productive, în special China, beneficiază de o poziție geostrategică avantajoasă. În plus, exploatarea pământurilor și metalelor rare nu este o sarcină ușoară și reprezintă o adevărată provocare tehnică.

Geofizicienii australieni și chinezi ar putea fi purtătorii unei noi speranțe, după cum indică un articol publicat în revista Geochemical Perspectives Letters. Autorii au sugerat prezența unor zăcăminte potențiale în rocile vulcanice bogate care se găsesc aproape peste tot pe Pământ. Această teorie se bazează pe o nouă tehnică de reconstrucție a procesului de încorporare a pământurilor rare în rocile magmatice. În cadrul studiului lor, cercetătorii și-au concentrat atenția asupra mecanismelor de formare a depozitelor de oxid de fier apatit. Aceste depozite, care au apărut între Paleoproterozoic și Pleistocen, erau deja suspectate că ar conține resurse considerabile de pământuri rare și metale. Pentru a-și verifica teoria, autorii au încercat să simuleze condițiile extreme ale unei erupții vulcanice. Acest lucru a fost posibil prin utilizarea unui cuptor presurizat în care au fost plasate roci bogate în oxid de fier.

Conform rezultatelor, ratele de concentrație ale pământurilor rare sunt de o sută de ori mai mari decât cele obținute în trecut. Cu alte cuvinte, există un potențial foarte semnificativ de zăcăminte în locurile care conțin acest tip de roci, în special în miezurile vulcanilor stinși. Deși nu toți vulcanii sunt afectați de acest fenomen, rămâne faptul că există încă mulți vulcani stinși bogați în fier. Într-un viitor nu foarte îndepărtat, acești vulcani ar putea fi excavați în căutarea de noi resurse de pământuri rare.

Această descoperire pare importantă având în vedere că previziunile actuale indică o creștere de cinci ori a cererii de pământuri și metale rare până în 2030. În prezent, primii 5 mari producători includ China, Vietnam, Rusia, Brazilia și India. Cu această nouă descoperire, însă, acest clasament ar putea fi răsturnat.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 6

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?