Pentru mulți dintre noi a mânca brânză este o adevărată plăcere. Chiar dacă în cazul unui consum exagerat ea poate fi dăunătoare sănătății, un consum rezonabil al acestui aliment ar putea avea anumite avantaje. Un studiu recent menționează în mod deosebit un impact pozitiv asupra sănătății mintale și, implicit, asupra unei îmbătrâniri sănătoase. Studiul a fost realizat de o echipă de la Școala de Medicină a Universității Jiao Tong din Shanghai (China) și publicat în revista Nature Human Behaviour.
Bogată în calciu, brânza conține totuși și alte componente care pot fi dăunătoare sănătății dacă sunt consumate în exces. Acestea includ în principal cazeina, grăsimi sau chiar anumite bacterii potențial prezente. Pot apărea astfel mai multe afecțiuni: arsuri la stomac, constipație, inflamație, contaminare bacteriană sau chiar deshidratare. Mai presus de toate, poate favoriza blocarea arterelor în caz de exces și crește riscul de infarct.
În ceea ce privește beneficiile, să cităm două studii publicate în 2018. Primul, realizat de cercetătorii finlandezi, și care a fost publicat în British Journal of Nutrition, a ajuns la concluzia că persoanele care consumau produse lactate fermentate aveau un risc de infarct miocardic redus cu 27% în comparație cu altele. Al doilea studiu, realizat de un institut francez, care a fost publicat în Allergy, a sugerat că un consum de brânză de la o vârstă foarte fragedă ar întări sistemul imunitar și, prin urmare, ar promova protecția împotriva diferitelor alergii.
În studiul publicat în Nature Human Behavior, o echipă de cercetători chinezi arată că au folosit randomizarea mendeliană cu două mostre, o metodă științifică bazată pe variații genetice naturale. Obiectivul a fost de a studia efectele anumitor factori asupra sănătății. Comparând datele din două grupuri distincte, se poate spune dacă factorii în cauză cauzează sau nu modificări ale sănătății sau dacă motivul se află în altă parte. În plus, studiul integrează nu mai puțin de opt seturi de date pentru un eșantion care acoperă un total de 2,3 milioane de europeni. Studiul a stabilit o corelație surprinzătoare: oamenii care par să aibă o sănătate mintală bună și o anumită rezistență în fața stresului cotidian sunt și cei care consumă cea mai multă brânză. Au fost luați în considerare nu mai puțin de 33 de factori care influențează spectrul de bunăstare și de îmbătrânire sănătoasă. Acești factori includ fumatul, televiziunea, accidentul vascular cerebral, insuficiența cardiacă și medicamentele obișnuite. Conform rezultatelor, consumul de brânză are un impact pozitiv de 3,67% asupra indicatorilor referitori la îmbătrânirea sănătoasă. Această valoare este mai mare decât cea atribuită fructelor (1,96%). În ceea ce privește impactul negativ, televiziunea contribuie cu 7,39%.