Alianța Renault-Nissan, din care acum face parte și Mitsubishi, este în vârful piramidei constructorilor de mașini electrice: până la finalul lui 2016, vânzările totale de vehicule electrice și plug-in hibride au ajuns la aproape 425.000 de unități comercializate pe plan mondial. În 2016, cele mai de succes modele au fost Nissan Leaf (aproape 50.000 de unități), Mitsubishi Outlander PHEV (aproape 28.000 de unități) și Renault Zoe (peste 21.000 de unități).
Însă Renault-Nissan nu se ocupă doar de mașini electrice pentru persoane, ci și de utilitare electrice. Renault Kangoo ZE și Nissan e-NV200 sunt cele mai cunoscute în acest domeniu, cea de-a doua fiind și cea mai bine vândută dubă electrică din Europa la această oră – evident, nu trebuie să ne așteptăm la un număr mare de unități comercializate (în 2016 s-au comercializat pe Bătrânul Continent circa 4.300 de e-NV200), dar viitorul se anunță promițător.
Explicația este logică: cea mai mare parte a transportului de bunuri, dar și de persoane (în regim de taxi sau maxi-taxi) se desfășoară în zonele metropolitane, pe distanțe scurte și medii, fiind preferate utilitare mici și medii. Care, din cauza utilizării intense, contribuie foarte mult la poluarea produsă de transporturi, în special în mediul urban (mai ales că acest gen de mașini e preferat cu motoare diesel).
Deci apelarea la dube electrice devine cel mai simplu pas pe care îl pot face companiile pentru a scădea semnificativ gradul de poluare (și a câștiga bile albe la imaginea eco). Așa încât, la începutul acestui an, Renault-Nissan a anunțat achiziția firmei PVI (Power Vehicle Innovation), specializată pe convertirea mașinilor utilitare comerciale în mașini electrice sau pe gaz natural.
Iar cel mai important rezultat este convertirea celei mai mari utilitare din gama Renault, a treia generație Master, care primește apelativul Master ZE. Sub capota față, grupul motopropulsor diesel a fost înlocuit de motorul electric și componentele adiacente, puterea maximă dezvoltată fiind de 57 kW (circa 77 CP, dar cu avantajul cuplului motor maxim disponibil încă de la plecare).
Bateria de 33 kWh este plasată sub cabină, în locul rezervorului de carburant, astfel încât să nu fie afectată deloc capacitatea de încărcare a lui Master, care variază între 8 și 17 metri cubi, în funcție de varianta constructivă preferată. O încărcare completă de la o sursă normală durează în teorie 6 ore, iar autonomia maximă teoretică e anunțată ca fiind de 200 km – ceea ce înseamnă că, în funcție de condiițiile de trafic și de vreme, dar și de stilul de condus, această dubă electrică poate acoperi în realitate circa 150 km cu „un plin”.
Poate părea puțin, dar să nu uităm că vedeta domeniului, „vărul” Nissan e-NV200, promite o autonomie maximă teoretică de 170 km, în condițiile în care capacitatatea utilă se cifrează la maximum 4,2 metri cubi. Oficialii francezi afirmă că, pentru companiile vizate cu această dubă electrică, e mult mai importantă o capacitate cât mai mare de încărcare decât o autonomie inutil de ridicată (care ar presupune și costuri mai mari, din cauza bateriei mai scumpe).
Cât va costa noul Renault Master ZE, nu știm deocamdată, utilitara electrică urmând a fi disponibilă pentru cei interesați de-abia spre finalul anului. Iar, dacă zâmbiți condescendent și considerați că o astfel de dubă nu-și are sensul, vă mai spun că, tot pe final de an, constructorul german Volkswagen are planuri să lanseze o versiune 100% electrică pentru Crafter, rivalul lui Master. Deci, unde se anunță concurență, înseamnă că există un interes deloc mic.
Cine pariază cu mine pe evoluția galopantă a domeniului dubelor electrice?