Institutul de Cercetare Biomedicală din San Antonio, Texas, caută să patenteze un vaccin împotriva virusului HIV ale cărui efecte ar putea dura pe întreaga perioadă a vieții unui pacient, susțin reprezentanții instituției.
Vaccinul anti-HIV proiectat prin mutații genetice de către savanții americani și francezi țintește celulele externe ale corpului, primele care intră în contact cu virusul care provoacă SIDA. Antidotul, din care se va administra o singură doză, va determina o diviziune continuă a celulelor de combatere a bolii fără a intra în conflict cu sistemul imunitar, având chiar potențialul de a se adapta astfel încât să fie folosit și împotriva altor infecții, sunt de părere „autorii” leacului.
Peste 90% din infectările cu HIV din ultima perioadă au la bază transmiterea virusului pe cale sexuală, prin intermediul țesutului epitelial, care dă contur suprafețelor diferitelor structuri ale corpului. Iar noul vaccin este orientat tocmai către straturile de mucoasă din epiteliu, zonele pe unde virusul pătrunde în organism.
„Dezvoltarea unui vaccin eficient împotriva SIDA care să restricționeze reproducerea virală la nivel de mucoasă ar putea fi cea mai solidă speranță a noastră de a controla pandemia HIV”, susține dr. Marie-Claire Gauduin, de la Departamentul de Virusologie și Imunologie al Texas Biomed, co-inventatoare a vaccinului alături de dr. Philippe Bancou de la Universitatea din Nice-Sophia Antipolis, din Franța.
Foto: Nic Bothma/EPA