Rețeaua Universităților de la Marea Neagră- RUMN este o organizație internațională ad-hoc care a fost înființată la recomandarea forului de decizie al Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră – APCEMN, formulată la Sesiunea Ordinară din 1997. Propunerea de înființare a unei astfel de structuri, a aparținut regretatului Academician Mircea Malița, cu prilejul unei întâlniri organizate la București, în vara aceluiași an. Ulterior, dl Acad. Malița a colaborat cu domnul Prof. Adrian Bavaru, Rectorul de la acea vreme al Universității „Ovidius” din Constanța, iar în 1998, la cea de-a doua Conferință a Rectorilor din Zona Mării Negre, organizată la Universitatea „Ovidius” din Constanța, în perioada 9 – 12 iulie 1998, cu participarea a 67 de reprezentanți din 12 State Membre, s-a hotărât înființarea Rețelei și s-a adoptat Statutul acestei organizații.
Scopul RUMN îl reprezintă organizarea unui cadru de Cooperare Interuniversitară pentru Statele Membre ale Organizației Cooperării Economice la Marea Neagră -OCEMN. Cooperarea vizează atât aspecte din sfera educației universitare, cât și a cercetării științifice, managementului universitar și al inovării. Încă de la început, inițiativa României de a promova un astfel de cadru de cooperare, a fost primită cu deosebită simpatie de comunitatea Academică și de Guvernele Statelor Membre OCEMN. Astfel, în scurt timp, RUMN a fost invitată să devină partener de dialog sectorial al OCEMN și s-a stabilit un cadru de colaborare foarte strânsă cu APCEMN. Forul de Decizie al RUMN îl constituie Conferința Rectorilor Universităților din Zona Mării Negre, care reunește rectorii celor 120 universități membre care se reunesc în Ședințe Ordinare la fiecare doi ani. În acest cadru, se discută prioritățile strategice privind Cooperarea Interuniversitară și se stabilește un program-cadru pentru o perioadă de doi ani, se alege Președintele în Exercițiu al Rețelei, Secretarul General și Membrii Biroului Executiv. Din punct de vedere administrativ, activitatea este coordonată de către Secretariatul Internațional Permanent, găzduit de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În fiecare țară membră OCEMN, există un Secretariat Național, iar în cazul României, acesta a fost organizat ca o instituție publică în subordinea Ministerului Educației Naționale și joacă rolul de Secretariat Internațional Permanent.
În prezent, Președinția RUMN este asigurată de către domnul Prof. Pericles Mitkas, Rector al Universității Aristotel din Salonic, Grecia iar Secretarul General RUMN este dl. prof. Eden Mamut titular la Universitatea Ovidius din Constanța. Cu prilejul Congresului, organizat în 2018 la Salonic, s-au adoptat prioritățile pentru activitatea RUMN după cum urmează: sprijinirea implicării universităților membre în implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă din cadrul Agendei 2030 a ONU; promovarea Agendei Strategice de Cercetare și Inovare în domeniul Creșterii Albastre pentru zona Mării Negre, realizată cu sprijinul Comisiei Europene; promovarea conceptelor și principiilor Open Science și Open Innovation în zona Mării Negre; promovarea coeziunii sociale în țările membre OCEMN; promovarea unei culturi de utilizare rațională a resurselor, protejarea mediului înconjurător și centrarea tuturor activităților pe transformarea digitală în toate sectoarele din societate.
În mod concret, activitatea RUMN constă în inițierea de proiecte de cooperare între universități pentru organizarea de programe comune de educație, de cercetare științifică și inovare, organizarea de ateliere de lucru, dezbateri, conferințe sau școli de vară, facilitarea mobilității cadrelor didactice și studenților și utilizarea în comun a resurselor, a facilităților de predare, a laboratoarelor și a infrastructurilor de procesare a datelor între universitățile membre RUMN.
Pentru îndeplinirea misiunii sale, RUMN cooperează cu instituțiile din zona Mării Negre, organizații internaționale, cum ar fi ONU și Comisia Europeană, precum și alte organizații care pot sprijini sau sunt interesate să desfășoare activități în colaborare cu universitățile din zona Mării Negre.
Informații suplimentare pot fi găsite pe adresa www.bsun.org, iar pentru detalii, adresa de contact este office@bsun.org.