Revista Știință & Tehnică nr. 71, noiembrie 2017

0
(0)

Din 28 noiembrie, la toate punctele de difuzare a presei, vă așteaptă noua ediție a celei mai citite și îndrăgite reviste de popularizare a științelor din România, Știință & Tehnică, ediția cu numărul 71/2017.

Oricât de bizar ar părea astăzi, cu nici două secole în urmă cea mai mare parte a istoriei cunoscute a omenirii nu depășea decât cu puțin două milenii. Limba, istoria și scrierea egiptenilor păreau pierdute pentru totdeauna. Este lesne de imaginat șocul pe care l-a produs în Europa descifrarea scirerii hieroglifice egiptene, după cum ne povestește Adrian Nicolae. Peste două mii de ani de istorie complet necunoscută s-au înfățișat atunci omenirii, grație unui tânăr de 32 de ani, Francois Champollion, dar și a unui alt savant de geniu, Thomas Young.

Undele gravitaționale scriu o nouă pagină de istorie, chiar dacă anunțul din 16 octombrie a trecut aproape neremarcat la noi. Cristian Român ne lămurește că ne aflăm în fața unei adevărate revoluții: pentru prima oară un eveniment astronomic a putut fi observat simultan atât cu ajutorul undelor gravitaționale, cât și cu ajutorul telescoapelor, în domeniul undelor electromagnetice.

Ce ne rezervă viitorul orbital al Rusiei? Ne explică specialistul Claudiu Tănăselia. În 2000, Stația Spațială Internațională însemna doar trei module: Zarya, Unity și Zvezda, dar până în 2011 ea a ajuns la forma pe care o cunoaștem astăzi, cu eforturile navetelor spațiale, dar și ale lansatorului rusesc de calibru greu, Proton-M. Însă, deși se discută deja tot mai mult despre renunțarea la Stația Spațială Internațională din pricina uzurii componentelor sale, aceasta nu este completă: Rusia plănuiește să mai lanseze încă două module în următorii ani. Dar planurile orbitale ale Rusiei se extind cu mult dincolo de Stația Spațială Internațională.

stiinta-tehnica-71-articol-site-1

Știință&Tehnică nr. 71, noi. 2017 – sumar

DESCOPERIRI. Cele mai noi știri din tehnologie, prototipuri, medicină, neuroștiințe, istorie, astrofizică și explorare spațială.

PROTOTIPURI. Cele mai noi și importante prototipuri Kickstarter și IndieGogo.

SMART LIVING. O soluție inedită pentru a trăi eco.

ASTRONOMIE. Undele gravitaționale schimbă din nou tot ceea ce știam despre Univers.

ASTROFIZICĂ. Unde sunt extratereștrii?

DOSAR. Secretele civilizației egiptene.

ECO LIVING. EFdeN Signature pentru un viitor sustenabil.

ISTORIE. Misterioasele popoare ale mării.

ASTRONOMIE. Cei mai înalți munți din Sistemul Solar.

FUTUROLOGIE. Predicția matematică a viitorului.

SPAȚIU. Viitorul orbital al Rusiei.

ECOLOGIE. Ce se întâmplă cu pădurile planetei?

CERCETARE. Mic ghid al autostopistului printre celule.

PROZĂ SF. „Vaccin pentru fiul meu” de Nic Dobre.

EUROSCIENCE. Știința decide viitorul Europei.

INTERVIU. Rămâi în viață cu Ed Stafford.

FIZICĂ. O discuție excepțională cu directorul IFIN-HH Nicolae Victor Zamfir.

CERCETARE. ACTRIS – o infrastructură europeană.

RECOMANDĂRILE S&T. Review: „Liminal”, festivalul de artă, știință și tehnologie / Teste: videoproiector Epson, televizor Samsung / Teste auto: Renault Talisman, BMW X5, Nissan Qashqai / Noutăți editoriale.

Următoarea ediție a revistei Știință&Tehnică apare la mijlocul lunii decembrie. Până atunci, vă invităm să rămâneți alături de noi pe www.stiintasitehnica.com și pe pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi descoperiri, invenții și evenimente științifice și pentru a afla detalii suplimentare despre concursurile și programele noastre. Și nu uitați niciodată: Knowledge is power, iar cine citește, cunoaște!

Revista Știință&Tehnică este editată de Science&Technology Press, are 112 de pagini glossy, informație de calitate, texte scrise pe înțelesul tuturor, costă numai 15 lei și apare lunar. Dacă îți place S&T, află de aici modalitățile de abonare!

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?