Începând cu 7 martie, la toate punctele de difuzare a presei, este disponibil numărul 12 al revistei Ştiinţă&Tehnică.
În ediția de martie 2012 a revistei Știință&Tehnică descoperiți cea de-a șasea mare extincție a vieții, aflați totul despre tehnologiile scutului antirachetă care va fi amplasat în România, conduceți cele mai spectaculoase vehicule din anul… 2046 și vă delectați cu istoria mai puțin cunoscută a dispozitivelor care produc sunete.
Pictorialul S&T vă dezvăluie vehiculele din anul 2046, așa cum se prezintă ele imaginate astăzi de cei mai talentați designeri și ingineri care participă la prestigioasa competiție anuală Michelin Challenge Design. Într-o epocă futuristă în care totul funcționează în parametri eco, cu ajutorul energiei solare și a bateriilor electrice, veți descoperi o serie de automobile-concept senzaționale, care întrec îndrăznețele viziuni hollywoodiane SF augmentate în peliculele de gen. Rubrica de prototip a lunii martie vă pune față în față cu un smartphone de… carton, iar science-evanghelistul Cristian Român dezvăluie secretele scutului antirachetă de la Deveselu, explicate pas cu pas, inginerește, dar pe înțelesul tuturor.
Peste 90% dintre speciile vii care au trăit vreodată pe Terra sunt astăzi dispărute. Dintre toate formele de viață apărute în ultimii 3 miliarde de ani, mai puțin de una din o mie mai există încă în prezent. Cele mai multe dintre organismele terestre și-au găsit sfârșitul în maxim 10 milioane de ani de la apariție. Pe de altă parte, nu există absolut niciun argument care să susțină că speciile de azi sunt în vreun fel speciale față de cele din trecut, iar pericolul dispariției, inevitabil, planează încă asupra tuturor. Aceasta este premisa dosarului de martie S&T – prin nu mai puțin de cinci apocalipse a trecut Terra până astăzi, iar cea de-a șasea mare extincție a vieții a început deja! Nu vorbim despre tabloida apocalipsă 2012, ci despre un proces real și extrem de bine documentat.
Rubrica „spațială” S&T, susținută de Claudiu Tănăselie, vă aduce în prim-plan frumoasa poveste a navetei Enterprise – cea imaginată în serialul-cult Star Trek, dar cea a primei navete spațiale NASA. Iar Cătălin Beledea, astronomul amator S&T inventariază cele mai spectaculoase comete care bântuie prin vecinătatea Pământului.
Dacă Universul este răspunsul, care este întrebarea? chestionează laureatul premiului Nobel în Fizică Leon Lederman, iar aceasta este enigma de la care pornește Particula Dumnezeu, un incitant articol care explică cum a început și când se va termina „lupta” pentru descoperirea celei mai cunoscute particule elemenetare, evazivul boson Higgs – o luptă care s-a intensificat acerb în ultima vreme. De asemenea, în ediția de martie a S&T descoperiți un fabulos dispozitiv românesc, vă confruntați cu cele 10 mari imperfecțiuni ale creierului uman și descoperiți de ce, din punct de vedere științific, telekinezia nu poate fi tratată decât cu o doză consistentă de scepticism.
Rămâneţi alături de noi pe www.stiintasitehnica.com şi pe pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi descoperiri, invenţii şi evenimente ştiinţifice şi pentru a afla detalii suplimentare despre concursurile şi programele noastre. Şi nu uitaţi niciodată: Knowledge is power, iar cine citeşte, cunoaşte!
Revista Ștință&Tehnică a fost relansată de Fundația Dinu Patriciu împreună cu Adevărul Holding, la începutul lunii aprilie, 2011, are 120 de pagini bogat ilustrate, informație de calitate și costă numai 8,8 lei. Apare lunar, în prima zi de Luni a fiecărei luni. Dacă îți place S&T, află de aici cum te poți abona!