Privită de sus, centrala situată într-o regiune rurală din sudul Spaniei ar putea părea o uriașă operă de artă. În realitate, panourile solare, așezate circular, reprezintă prima centrală solară care poate produce energie chiar și pe timpul nopții.
2.650 de panouri solare, cunoscute și sub numele de heliostate, răspândite pe o suprafață de 185 de hectare, sunt capabile să stocheze până la 95% din căldura solară. Încălzite până la 900 de grade Celsius, panourile direcționează căldura către uriașe rezervoare de sare topită care, la rândul lor, generează abur ce pune în funcțiune uriașa turbină din mijlocul centralei. Spre deosebire de alte centrale solare, Gemasolar Power Plant, așa cum a fost botezată centrala de lângă Sevilla, poate păstra energia și pe timpul nopții sau al zilelor fără soare, până la 15 ore.
Proiectul a fost finanțat de către MASDAR, o companie energetică din Abu Dabhi, companie ce a investit peste 5 miliarde de dolari în tehnologii de acest gen, și Terresol Energy, o companie spaniolă. Construcția a durat doi ani și a costat 260 de milioane de lire sterline. Investitorii se așteaptă ca Gemasolar Power Plant să producă până la 110 GWh/ an și să alimenteze cu energie cel puțin 25.000 de locuințe din Andaluzia.