0
(0)

Tranzitul lui Mercur este un eveniment astronomic foarte rar: de pe Pământ, planeta Mercur poate fi observată trecând prin fața Soarelui doar de 13 ori într-un secol. Media vizibilă din România coboară la doar 3-4 tranzite pe secol, în special din cauză că vremea e capricioasă în lunile de tranzit (mai și noiembrie).

tranzitul-lui-mercur---stiinta-tehnica-1Știință & Tehnică își propune să le ofere cât mai multor elevi posibilitatea de a observa Tranzitul lui Mercur în condiții profesioniste. Drept pentru care, în data de 9 mai 2016, redacția S&T traversează Bucureștiul, cu 4-5 opriri, în tot atâtea școli – practic, o caravană rapidă, cu opriri la ore fixe, care imită mișcarea lui Mercur peste discul solar (ne mutăm din școală în școală, până părăsim „discul” Bucureștiului, aproape de apusul Soarelui).

În curtea fiecărei școli vizate se montează un telescop, prevăzut cu filtru solar, prin care se poate observa acest spectacol rarisim. Cu această ocazie, dezbatem împreună cu elevii riscurile reale ale exploziilor solare, discutăm despre sistemul solar și aflăm noutăți din domeniul explorării spațiale.

Ora de astronomie în curtea școlii presupune 15 minute de teorie, urmate de 30 de minute de observații prin telescopul profesional și răspunsuri la întrebările curioșilor. „Tranzitarea” Bucureștiului demarează la ora 13:30 într-o școală din vestul Bucureștiului – revenim cu detalii despre școlile alese, în funcție de confirmările din partea conducerii acestora, atât pe Stiintasitehnica.com, cât și pe evenimentul dedicat de pe Facebook.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?