În Statele Unite, medicii de la Northwestern Medicine din Chicago au efectuat un transplant de rinichi fără anestezie generală unui tânăr de 28 de ani. O procedură inovatoare a permis pacientului să rămână treaz în timpul operației, marcând un potențial punct de cotitură în modul în care transplanturile de rinichi pot fi efectuate în viitor.
Pe 24 mai, John Nicholas a devenit primul pacient care a primit un rinichi sub anestezie locală. În timpul operației, medicii au injectat un anestezic în lichidul cefalorahidian din jurul măduvei spinării inferioare (rahianestezie), combinat cu o sedare ușoară. Acest lucru a făcut posibil ca pacientul să se relaxeze și să fie somnoros, fără a-l face să-și piardă cunoștința pe parcursul procedurii care a durat mai puțin de două ore. Această metodă are mai multe avantaje față de anestezia generală. Reduce riscul de complicații postoperatorii, în special efecte temporare asupra memoriei, concentrării și reflexelor. În plus, permite o recuperare mai rapidă. Pacientul a părăsit spitalul în mai puțin de 24 de ore, cu mult înainte de întârzierea obișnuită de câteva zile până la o săptămână pentru pacienții care au suferit un transplant de rinichi sub anestezie generală. Această viteză de recuperare reduce și riscul de infecții nosocomiale (contractate în spital), dar și costurile spitalicești.
Pacientul, care suferea de probleme cu rinichii încă de la vârsta de 16 ani, a ajuns chiar să-și vadă noul rinichi înainte de a-i fi implantat, moment pe care l-a descris drept extrem de puternic. La câteva săptămâni de la operație, se simțea remarcabil de bine și mergea până la 10.000 de pași pe zi în timp ce se bucura de o dietă mai puțin restrictivă.
Această nouă abordare ar putea revoluționa transplantul de rinichi făcându-l mai accesibil pentru o gamă mai largă de pacienți. Evitarea anesteziei generale ar putea fi deosebit de benefică pentru persoanele în vârstă, pentru cei cu risc crescut de complicații legate de anestezia generală sau pentru cei care suferă de boli cardiace sau pulmonare. În plus, această metodă ar putea oferi o alternativă pentru pacienții cărora le este frică de anestezie generală. Potrivit dr. Satish Nadig, unul dintre chirurgii care au efectuat transplantul, această abordare provoacă, de asemenea, status quo-ul transplanturilor de rinichi. De la primul transplant de rinichi uman cu succes în 1954, au fost făcute puține modificări semnificative la protocoalele standard. Anestezia locală și rahianestezia, deși deja folosită în alte proceduri chirurgicale majore, cum ar fi înlocuirea articulațiilor și operațiile cezariane, nu fusese încă aplicată în mod obișnuit la transplanturile de rinichi.