0
(0)

Deși sună fantezist, câțiva academicieni britanici vor să lanseze în stratosfera Pământului un balon cu heliu având diametrul de 100-200 de metri, aproximativ de dimensiunea stadionului Wembley, branșat la un furtun  cu lungimea de 20 de kilometri prin care să pompeze zilnic sute de tone de particule chimice minuscule în aerul rarefiat pentru a reflecta lumina Soarelui și a răci astfel planeta.

 

Autorii proiectului își asociază ideea cu cea a unui vulcan artificial, urmând să lanseze testele preliminare în doar câteva luni. Țelul suprem al echipei de experți este imitarea efectului de răcire pe care erupțiile vulcanice îl manifestă atunci când injectează particule în stratosferă, particule din care energia solară ricoșează înapoi în spațiu, prevenind astfel încălzirea globală și atenuând efectele antropice ale schimbărilor climatice.

Înainte ca sistemul să fie construit la mărime naturală, cercetătorii vor testa o versiune de dimensiuni reduse atât pentru balon, cât și pentru furtun. Având susținerea financiară în valoare de 1,6 milioane de lire sterline (1,8 milioane de euro) a guvernului britanic și a Societății Regale (Royal Society), echipa va ridica un balon până la altitudinea de 1 km deasupra unei locații nedivulgate.

În cadrul testelor, se va pompa numai apă în atmosferă, dar acest lucru le va permite experților în climă și inginerilor să măsoare fezabilitatea inginerească a planului. În final, se urmărește probarea impactului sulfaților și a altor particule de aerosoli în urma pulverizării lor directe în stratosferă. Liderii guvernului birtanic au înființat proiectul   \”Injectarea particulelor în stratosferă pentru modificarea climei\” (Spice) și au investigat folosirea rachetelor, a avioanelor, furnalelor înalte și altor metode de a trimite mii de tone de particule în aer, dar au concluzionat că un simplu balon branșat la un furtun este cea mai ieftină cale.

În mărime naturală, tot angrenajul va cântări câteva sute de tone, aproximativ cât două autobuze cu punte dublă, tipic londoneze. De aceea balonul trebuie să fie foarte mare. De asemenea, furtunul prin care vor fi împroșcați vaporii de apă în atmosferă, sau cristale fine de sare marină în nori pentru a îi albi, va fi prevăzut și cu un soi de robinet, prin care se va putea regla presiunea injectării acestor particule.

Desigur, mai multe voci și chiar grupări din Marea Britanie văd în acest proiect o pierdere de timp și de bani, argumentându-și opinia prin aceea că manevra nu va face nimic în sensul curățării aerului de nocivul dioxid de carbon. În același timp, mai sunt și cei care susțin inițiativa, considerând că „nimic nu ar trebui să ne devieze de la prioritatea de bază a reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel global, însă trebuie să luam mereu în considerare un plan B”.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here