Clorura de litiu – un tip de sare folosit pentru stabilizarea dispoziției în cazul pacienților suferinzi de tulburări bipolare – pare să grăbească refacerea neuronilor depreciați la șoareci. Medicamentul i-ar putea ajuta și pe oamenii cu legături nervoase distruse să își recapete mobilitatea.
Charbel Massaad și colegii săi de la Universitatea Paris Decartes, din Franța, au reparat în cazul șoarecilor afecțiuni nervoase similare celor pe care accidentele sportive și diabetul le pot provoca în cazul oamenilor.
Atunci când asemenea „comoții” se produc, neuronii își pierd teaca de mielină – un strat electroizolant, care înconjoară axonii neuronilor, accelerând impulsurile electrice. Ca rezultat, oamenii tind să își piardă mobilitatea membrelor și senzațiile tactile în anumite regiuni.
După ce nervii faciali ai câtorva cobai au fost depreciați controlat, mustățile mamiferelor au rămas paralizate. Echipa de cercetători a introdus atunci clorură de litiu în apa de băut a câtorva dintre aceste rozătoare. Acești șoareci și-au recăpătat complet mobilitatea mustăților în opt zile de la începerea tratamentului, comparativ cu șoarecii care au băut doar apă obișnuită și care prezentau doar spasme vagi în zona mustăților la 20 de zile după „accident”.
O inspectare mai detaliată a nervilor a indicat că tecile de mielină erau mult mai consistente în cazul șoarecilor tratați. Massaad speră că tratamentul va funcționa similar și la oameni. „Litiul ar putea asigura o terapie novatoare și ieftină pentru stimularea formării mielinei.