4.6
(8)

Deși atestă domesticirea ancestrală a calului, în urma analizei ADN, oasele cailor domestici din Asia Centrală, datând de acum 5.500 de ani, au arătat că animalele nu aparțin aceleiași filiații cu ‘Equus caballus, calul modern. Domesticirea cailor a influențat profund dezvoltarea societăților, servind drept mijloc de transport (comerț, războaie etc.), sursă de hrană (în special lapte de iapă) și însoțitor.

Potrivit unor surse, domesticirea calului datează de aproximativ 5.000 de ani, în regiunea de stepă din Asia Centrală (zonele din Ucraina de astăzi, sudul Rusiei și Kazahstan). Un nou studiu științific, pe de altă parte, afirmă că domesticirea ar fi mult mai recentă. Domesticirea calului a revoluționat mobilitatea umană, permițând transportul mai rapid de oameni și mărfuri pe distanțe lungi, facilitând astfel schimbul comercial și cultural. De asemenea, caii au jucat un rol crucial în cucerirea teritorială, schimbând semnificativ dinamica bătăliilor. Cavaleria a devenit apoi rapid una dintre cele mai puternice forțe militare, remarcându-se prin cuceririle popoarelor nomade (huni, mongoli etc.) și mai târziu, armate europene. În cele din urmă, utilizarea cailor pentru arat și alte sarcini agricole a contribuit la îmbunătățirea eficienței agriculturii, crescând astfel producția de alimente și susținând creșterea populației.

De-a lungul timpului, oamenii au putut să crească și să selecteze cai pentru a obține caracteristici specifice, dând naștere unor rase adaptate diferitelor funcții (cai de tracțiune pentru munca de câmp, cai de curse pentru viteză sau chiar ponei pentru agrement și/sau alte sarcini specifice). Domesticirea calului a influențat și comportamentul acestuia, care este mai docil și mai aproape de oameni decât strămoșul său sălbatic.

Un nou studiu dezvăluie că domesticirea cailor este mult mai recentă decât credem. Publicat în revista Nature, el sugerează că domesticirea calului ar putea data de aproximativ 4.200 de ani. Prin analiza genomului a peste 450 de rămășițe de cai identificate pe diverse situri arheologice, cercetătorii au observat apariția unei noi filiații corespunzătoare cu cea a cailor domestici. Aceste rezultate au făcut posibilă, de asemenea, identificarea unei mari diversități genetice la caii eurasiatici înainte de -2000 de ani în urmă. Observațiile sugerează, de asemenea, că domesticirea calului s-a născut din nevoia de mișcare rapidă din cauza condițiilor climatice aride care lovesc stepele asiatice. În ceea ce privește criteriile de selecție necesare reproducerii, probabil cei mai docili cai cu robustețe în coloana vertebrală au fost cei „avantajați”.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.6 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 8

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?