4.9
(10)

Cercetătorii din Statele Unite au dezlegat misterul efectului placebo, un efect terapeutic care apare în ciuda eficacității proprii a medicamentului. Autorii au explicat mecanismul responsabil pentru acest efect, o descoperire care ar putea schimba modul în care pacienții abordează gestionarea durerii.

Vă reamintim că un placebo este, în general, un tratament (comprimat, injecție etc.) care nu are nicio acțiune specifică asupra afecțiunii pe care ar trebui să o amelioreze. Prin urmare, este vorba aici despre un produs inactiv care acționează ca un control pentru un alt tratament. Cu toate acestea, această substanță pare să inducă efecte biologice și/sau psihologice asupra pacienților prin convingerea că este eficientă, contribuind astfel la ameliorarea simptomelor, în special a durerii. Amploarea efectului placebo a interesat numeroși oameni de știință încă de la începutul anilor 2000. Acum, mecanismul cerebral în cauză a fost în sfârșit descoperit și descris în revista Nature. Echipa de la Universitatea Carolina de Nord din Chapel Hill (SUA) susține că, atunci când ne așteptăm ca durerea să fie ameliorată, anumiți neuroni specifici sunt activați, reducând percepția durerii.

Oamenii de știință au dezvoltat un protocol de condiționare pentru șoarecii de laborator. În primele trei zile, porcușorii de Guineea au fost ținuți în două zone separate, la o temperatură de 30°C. În următoarele trei zile, primul spațiu a fost încălzit brusc la 48°C, declanșând durere în nociceptorii termici de pe picioarele rozătoarelor. Acest lucru a declanșat comportamente reflexe precum săritul și lingerea labei. În timp ce al doilea spațiu a fost menținut la 30°C, șoarecii au învățat treptat să asocieze primul spațiu cu durerea și al doilea cu ușurarea. În cea de-a șaptea zi, cel de-al doilea spațiu a fost, de asemenea, ridicat la 48°C, dar șoarecii au intrat în continuare în el, sperând să găsească ușurare. Odată ajunși înăuntru, au existat mai puține comportamente reflexe, ilustrând efectul placebo. De altfel, cercetătorii au înregistrat activitatea cerebrală și au marcat genetic anumiți neuroni.

Rezultatele studiului arată activarea unui anumit circuit cerebral atunci când șoarecii anticipează efectul analgezic. Sunt implicate trei zone ale creierului: cortexul cingulat anterior (durere), cerebelul (învățare) și puntea trunchiului cerebral (abilități motorii). Acestea sunt de obicei zone separate, dar în cazul de față ele lucrează împreună pentru a reduce percepția durerii. Descoperirea este semnificativă prin faptul că podul trunchiului cerebral nu a mai fost niciodată asociat cu durerea. În plus, podul trunchiului cerebral nu a fost niciodată legat direct de cortexul cingulat anterior. Aici, neuronii din cortex trimit semnale și conexiuni către cortexul cingulat anterior. Acești neuroni conțin receptori opioizi care par să joace un rol în efectul analgezic. Deși studiul a fost efectuat numai pe șoareci, autorii sunt încrezători că rezultatele pot fi transpuse la om. Șoarecii și oamenii au structuri similare ale circuitelor durerii. Prin urmare, este posibil ca, pe termen lung, această lucrare și altele care vor urma să deschidă calea pentru dezvoltarea de molecule care vizează podul trunchiului cerebral pentru a reduce durerea.

Te consideri o persoana inovatoare?

Loading ... Loading ...

Formular 230 Asociatia Science&Technology

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.9 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 10

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?