4.4
(7)

În cadrul unui studiu american, cercetătorii au studiat un anumit fenomen: anumiți delfini au obiceiul de a înota în urma bărcilor. Potrivit autorilor, cetaceele folosesc această tehnică pentru a economisi energie.

Delfinul întunecat (Lagenorhynchus obscurus) este o specie de cetacee care se găsește doar în emisfera sudică, mai exact în largul coastelor Peru și Chile, în vârful sudic al Argentinei sau chiar în Noua Zeelandă. Acest cetaceu a făcut însă subiectul unui studiu publicat în revista Scientific Reports. Experții în biologie marine de la universitățile din Galveston și Corpus Christi (Statele Unite) și-au concentrat atenția asupra unui fenomen uluitor. Acești delfini înoată adesea în urma navelor. Aceasta ar fi o modalitate eficientă de a le economisi energia.

Cercetătorii au studiat comportamentul cetaceelor comparând costurile energetice, atunci când înoată în apropierea navelr  cu cele legate de înotul liber. Biologii au folosit apoi drone pentru a filma delfinii individual. Aceasta este o tehnică destul de inovatoare care permite acestor animale să fie observate într-un mod neinvaziv.

Conform rezultatelor, delfinii întunecați înoată în fața navelor. Cetaceele care practică această practică au o rată de respirație cu 36% mai mică decât cele care înoată departe de nave, cu o viteză similară. În plus, când vine vorba de înotul liber, delfinii sar din apă pentru a respira după ce ating o anumită viteză. Cei care înoată în urma navelor profită de situație pentru a rămâne sub apă și astfel rămân la adăpost de rezistența aerului. Această cercetare arată, de asemenea, că alți factori pot influența eficacitatea acestei tehnici. Să cităm, de exemplu, forma carenei navei sau masa acesteia. Ambarcațiunile de marfă sau cisternă cu cocă tocită oferă beneficii mai mari, datorită formei valurilor generate în comparație cu alte nave, mai rapide, mai mici. Eficacitatea practicii poate varia și din cauza competiției dintre delfini, deoarece aceștia caută să ocupe cea mai bună poziție posibilă. cercetătorii au evidențiat existența unui mic dezavantaj al acestui obicei. Delfinii care economisesc astfel energia au probabil mai puțin timp pentru căutarea hranei. Există potențial o problemă de consecințe pe termen lung, ale căror detalii sunt încă necunoscute. Pentru oamenii de știință, următorul pas va fi să înțeleagă ce tipuri de valuri rezultate din presiunea carenei ar fi mai favorabile pentru economisirea energiei cetaceelor în timpul călătoriilor lungi.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.4 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 7

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?