Odată cu apariția chatbot-lor inteligenți pe smartphone-uri, au avut loc diverse abuzuri. Cel mai recent pare să vină de la niște părinți gata să pună la îndoială ChatGPT, mai degrabă decât să consulte un medic pentru copiii lor.
Odată cu democratizarea internetului, a apărut un fenomen. Mulți oameni au tendința de a utiliza motoarele de căutare pentru a înțelege mai bine, sau chiar pentru a încerca să rezolve, anumite probleme medicale. Totuși, dacă la capătul lanțului este vorba de autodiagnosticare și uneori de automedicație, fenomenul pare să fi crescut recent.
După cum se arată într-un studiu publicat în Journal of Pediatric Psychology, unii părinți sunt mai predispuși să consulte ChatGPT decât un medic, când vine vorba de sănătatea copiilor lor. Cercetătorii de la Universitatea din Kansas (Statele Unite) au recrutat 116 părinți cărora li s-au oferit documente pe hârtie legate de problemele de sănătate ale copiilor. De altfel, trebuie să știți că 50% dintre aceste documente au fost generate de inteligența artificială (deseori ChatGPT) iar restul de profesioniștii din domeniul sănătății.
„Rezultatele indică faptul că ChatGPT este capabil să influențeze intențiile comportamentale în ceea ce privește consumul de medicamente, somnul și dieta. În plus, a existat o mică diferență între ChatGPT și experții în conținut în ceea ce privește moralitatea percepută, fiabilitatea, expertiza, acuratețea și încrederea”, au spus cercetătorii. Părinții nu par să facă diferența între conținutul AI și concluziile experților. În plus, cercetătorii spun că atunci când s-au simțit diferențe, conținutul AI a fost considerat mai demn de încredere și mai precis. Voluntarii au indicat apoi că sunt mai înclinați să urmeze recomandările AI. Evident, aceste rezultate sunt destul de alarmante. În timp ce oamenii nu sunt infailibili, chatboții precum ChatGPT pot face greșeli în mod regulat. Pentru știință, trebuie să sperăm că părinții sunt suficient de riguroși pentru a verifica și a face referințe încrucișate surselor de informații.
În prezent, AI este în creștere în domeniul sănătății copiilor, în special cu Nanni AI de la start-up-ul Ubenwa Health. După cum explică compania pe propria platformă, este vorba despre o AI capabil să interpreteze strigătele unui nou-născut pentru a înțelege mai bine nevoile zilnice ale acestuia. Antrenat folosind o bază de date de mii de înregistrări clasificate clinic, IA ar fi capabil să detecteze anumite probleme de sănătate, inclusiv semne de asfixie la naștere, cu o rată de succes de 92,5%.