Cine a visat vreodată să călătorească la mare viteză prin sistemul solar, îşi poate îndeplini acum visul mulţumită fizicianului Paul Altin, de la Universitatea Naţională Australiană, care a realizat un zbor virtual în spaţiu, la viteze ultuitoare.
Aventura începe din stratosferă de la înălțimea de 18.000 metri deasupra Terrei şi, datorită vitezei extreme a „călătoriei”, nu durează mai mult de trei minute.
Viteza de desfăşurare a aventurii este, pentru început, de 15% din viteza luminii, adică în jur de 160.000.000 km/h, urmând ca ulterior să atingem viteza luminii. Datorită acestor viteze extreme, oceanele Terrei par verzi, iar continentele şi stelele bat spre roşu. Aceste aparenţe se datorează efectului Doppler, potrivit căruia frecvenţele luminoase se schimbă odată cu creşterea vitezei, aproape la fel ca în cazul sunetului – de exemplu, acesta poate fi observat în momentul în care o maşină cu girofar trece în viteză, iar nivelul sonor al sirenei pare să scadă.
Efectele cromatice îşi fac simţită prezenţa şi când ajungem să vizităm de-aproape planeta Marte, care iniţial pare albastră, apoi devine verde, portocalie şi în final neagră.
Apoi, trecem în viteză pe lângă Jupiter, accelerăm până atingem viteza luminii, când totul vă părea doar un punct intens luminat şi ajungem în dreptul lui Saturn.
Datorită vitezei, inelele celei de-a doua planete ca mărime din sistemul solar (măsurând de 95 de ori mai mult decât Pământul) par ovalizate. Încetinim, pentru a trece prin inele, apoi accelerăm din nou aproape de viteza luminii şi iniţial planeta pare să se micşoreze.
Vă lăsăm să urmăriţi turul virtual, cel puţin până când teoria relativităţii a lui Einstein va fi contrazisă şi o astfel de călătorie va putea fi realizată şi în realitate.