Potrivit unor măsurători efectuate cu ajutorul sateliţilor, pitorescul oraş italian, Veneţia, continuă procesul de scufundare, chiar dacă studiile efectuate deceniul trecut indicau oprirea fenomenului. Totuşi, nu există motive de panică, fiind vorba despre un proces lent de 2 mm pe an.
Măsurătorile au fost efectuate de specialişti americani, de la Universitatea din Miami, Institutul de Oceanografie Scripps, din California şi de compania italiană Tele-Rilevamento Europa, specializată în măsurători terestre.
Conform studiului efectuat de cercetătorii italieni şi americani, Veneţia se scufundă încet, dar sigur, nivelul apei din lagună crescând cu 2 mm pe an. Mai mult, pe lângă scufundare, are loc şi un proces de înclinare uşoară spre est, tot de circa 2 mm anual.
Oraşul din nord-estul Italiei deja se confruntă cu inundaţii frecvente, însă un sistem de baraje care să oprească astfel de fenomene va fi inaugurat peste doi ani.
Pentru realizarea studiului, au fost folosite date primite de receptori GPS de mare precizie, care măsoară schimbările de altitudine.
Din păcate, nu se poate estima rata viitoare de scufundare, însă pe termen lung, potrivit specialiştilor, Veneţia va continua să aibă probleme, datorită configuraţiei geologice a solului din zonă.