În timp ce unele studii sugerează că zahărul creează la fel de dependență ca și cocaina, altele arată că este adesea principalul vinovat în dezvoltarea multor tipuri de cancer.
După cum sugerează și numele lor, zaharurile rapide (care includ nu numai alimente dulci, ci și anumite alimente cu aromă sărată care sunt numite greșit „zaharuri lente” precum pâinea și orezul alb, pastele sau cartofii) au ca efect creșterea rapidă și semnificativă. nivelurile de zahăr din sânge. Aceste zaharuri rapide au efecte nocive pe termen lung pentru corpul uman, care de fapt nu are absolut nevoie de ele. Printre aceste daune: îmbătrânirea generală a celulelor, schimbările de dispoziție și stările depresive, risc crescut de diabet, cancer și obezitate.
Un studiu publicat în National Library of Medicine arată că zahărul este la fel de periculos pentru sănătatea plămânilor ca și tutunul. Cercetătorii responsabili de investigație au descoperit că consumul regulat de alimente cu indice glicemic ridicat ar crește riscul de a dezvolta cancer pulmonar cu aproape 50%. Pentru a realiza o astfel de comparație, oamenii de știință au efectuat sondaje îndelungate pe numeroși pacienți, realizând că cei care consumau multe zaharuri rapide aveau șanse de două ori mai mari de a contracta cancer pulmonar decât pacienții care consumau cel mai puțin, chiar dacă fumau… Alte studii arată că bărbații care consumă în mod regulat sucuri, băuturi dulci, pizza și sandvișuri, aceste alimente cu un indice glicemic ridicat, au de trei ori mai multe șanse de a dezvolta cancer de prostată.
Zahărul pare să fie alimentul preferat al cancerului. Și nu Otto Warburg, laureat al Premiului Nobel pentru medicină în 1931, va spune contrariul. Acest minune al biochimiei înțelesese deja că celulele canceroase trăiesc din fermentarea glucozei, spre deosebire de celulele sănătoase care își obțin energia din oxigen. Simplul fapt de a nu le mai hrăni le-ar elimina atunci.
Deși sunt mai izolate, încep să apară studii care leagă zahărul și cancerul de sân. În special, într-un articol publicat în revista Cancer Research, de o echipă de oameni de știință de la Universitatea din Texas. Cercetătorii au putut astfel să-și desfășoare experimentele pe șoareci predispuși genetic la cancer de sân, administrându-le o doză de zahăr alb în fiecare zi. După șase luni, șoarecii hrăniți cu zahăr au avut de două ori mai multe tumori decât ceilalți și ele au crescut mult mai repede.