Schimbările climatice vor face ca, într-un viitor nu foarte îndepărtat, zborurile transatlantice să fie mai puțin confortabile. Aceasta este concluzia la care ajunge un studiu publicat în Nature Climate Change.
Transporturile aeriene sunt acuzate pentru contribuția lor în schimbările climei la care asistăm în prezent. Într-un studiu, publicat de Nature Climate Change, se arată că tocmai aceste schimbări climatice vor afecta confortul zborurilor transatlantice.
Autorii acestuia, Paul Williams, de la Universitatea Reading și Manoj Joshi, de la Universitatea East Anglia, au folosit un supercomputer pentru a modela evoluția așa numitelor ”jet stream” (mișcări rapide ale maselor de aer din stratosferă, cu viteze de peste 200 km/h) deasupra zonei nordice a Oceanului Atlantic.
https://youtube.com/watch?v=C_HiBj0teRY%26amp
O animație, realizată de NASA, în care se pot vedea deplasările rapide ale maselor de aer din stratosferă (jet stream) în emisfera nordică.
Există o corelație între ”jet streams” și turbulențele atmosferice produse la altitudinea de zbor a avioanelor comerciale. Rezultatele obținute indică o creștere cu 40-170% a turbulențelor atmosferice și o creștere a intensității lor medii cu 10-40%.
Pe site-ul Universității Reading, Paul Williams arăta că: ”Foarte mulți pasageri s-au confruntat cu senzații neplăcute atunci când au zburat prin zone cu turbulențe. Studiul nostru sugerează că în deceniile care vin ei se vor confrunta mult mai des decât înainte cu anunțul «legați-vă centurile de siguranță». Turbulențele fac mai mult rău decât întreruperea servirii de băuturi la bordul avionului. Ele duc la rănirea a sute de pasageri în fiecare an, uneori cu consecințe fatale. Tot turbulențele sunt vinovate de întârzierea zoburilor și avarierea aeronavelor. Costul total pe an este de circa 150 milioane de dolari. Orice creștere a numărului [și intensității] turbulențelor face ca zborul să devină mai inconfortabil și duce la creșterea riscurilor pentru pasageri și echipaj. Devierea zborurilor, pentru a evita turbulențele puternice, va duce la o creștere a consumului de combustibil și a emisiilor poluante. Întârzierile vor fi mai dese. Toate acestea vor duce la o creștere a prețului biletelor de avion.”
Manoj Joshi, tot pe site-ul Universității Reading, a arătat că ”Cercetarea noastră s-a focalizat pe turbulențele produse pe timp de iarnă. Această perioadă este problematică, deoarece turbulențele aeriene sunt invizibile pentru piloți și sateliți, iar în perioada iernii se manifestă un vârf [al producerii lor].” Williams a adăugat: ”Aviația este unul dintre principalii responsabili pentru schimbările climatice. Ironia soartei face ca tocmai aceste schimbări climatice să se răzbune, făcând ca atmosfera să fie mai turbulentă [și zborul mai inconfortabil].”
Surse: Universitatea Reading, Intensification of winter transatlantic aviation turbulence in response to climate change (Nature Climate Change, 8 aprilie 2013)