0
(0)

Centrul de vizitare din Armeniș, Munții Țarcu, oferă din acest moment date științifice despre zimbru într-un format interactiv, prin cea mai mare proiecție holografică Pepper’s Ghost din Europa și cu ajutorul a încă două instalații construite la granița dintre artă și tehnologie.

Vizitatorii care trec pragul Centrului vor putea înțelege comportamentul și impactul zimbrilor asupra naturii într-un mod ludic și imersiv. Datele care alimentează instalațiile sunt colectate în mod continuu din teren, de către stagiari din România și din străinătate ce studiază diverse discipline relevante legate de științele naturii. Aceștia lucrează și locuiesc la Stația de cercetare din satul apropiat, Feneș, inaugurată în acest weekend.

Magura Zimbrilor

Din toamna acestui an, datele colectate la Stația de cercetare vor fi transpuse în timp real și pe o platformă online care va transforma știința în poveste, printr-o formă de infotainment. Oameni din întreaga lume vor putea astfel urmări activitatea zimbrilor și impactul lor în regiune.

WWF, Asociația Măgura Zimbrilor Armeniș (AMZA) și atelierul Modulab duc astfel relația dintre natură și tehnologie la un alt nivel prin inovația trans-disciplinară, în slujba zimbrilor reintroduși în Munții Țarcu, a ecosistemului pe care aceștia îl repopulează, a comunității locale, dar și a turiștilor și cercetătorilor.

Centrul AMZA

Arta, tehnologia și știința aduc povestea zimbrilor aproape de oameni prin:
●      cea mai mare proiecție holografică holodek, prin intermediul căreia poți vedea comportamentul zimbrului în mediul său natural și cum decurge o zi obișnuită din viața acestui animal fascinant;
●      un joc interactiv despre lanțuri trofice, care construiește o mai bună înțelegere a relației dintre animalele sălbatice și specii vegetale, insecte, păsări, amfibieni;
●      o instalație mecanică care arată impactul pozitiv al reintroducerii zimbrului asupra biodiversității și „cascadele trofice” pe care acesta le (re)declanșează.

Simulare

Specialiștii WWF vor continua să lucreze cot la cot cu viitoarele generații de profesioniști pentru a înlesni procesele naturale specifice zonelor de sălbăticie, prin reintroducerea de zimbri cel puțin încă 4 ani de acum înainte.

Joc

Un nou nucleu de reintroducere a zimbrului va fi creat în Munții Poiana Ruscă, în apropierea localității Denuș din județul Hunedoara, și un program național de reintroducere va fi realizat împreună cu Parcul Natural Vânători Neamț și specialiști din universități partenere din România. Mai multe, în ediție din luna septembrie a revistei Știință&Tehnică.

P.S.: Vă recomandăm cu căldură o vizită în Măgura Zimbrilor! Puteți accesa sistemul de rezervări AICI!

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?