35 de piramide de mici dimensiuni au fost scoase la lumină în situl arheologic de la Seteinga, Sudan. Numărul acestora este, însă, cu mult mai mare, estimează specialiștii din echipa internațională franco-americano-sudaneză care a făcut descoperirea.
Arheologii și istoricii au fost suprinși, deopotrivă, de uriașa densitate a acestor piramide. Spre exemplu, au fost identificate nu mai puțin de 13 piramide pe o suprafața de doar 500 de metri pătrați. Este cert că dorința populației locale de acum 2000 (pe atunci Regatul Kuș) de a construi piramide care să acopere mormintele defuncților, a fost influențată de arhitectura funerară egipteană, Kuș fiind vecin cu Egiptul antic.
Cea mai mare dintre piramide are un diametru al bazei de doar 7 metri, în timp ce cea mai mică nu are mai mult de 75 de centimetri, fiind construită, cel mai probabil, pentru un nou-născut. Piramidele au fost, în mare parte, distruse și jefuite încă din Antichitate, cu atât mai mult cu cât complexul funerar se afla în imediata apropierei a unei rute antice de caravane. De asemenea, vârfurile lor au fost îndepărtate, specialiștii fiind de părere că acestea reprezentau fie păsări, fie flori de lotus sau discuri solare. În foarte puține dintre piramide au fost descoperite artefacte, în schimb numărul rămășițelor umane este unul considerabil.
Sursa: Livescience