4.8
(6)

Cu siguranță, fumatul este de departe principala cauză a cancerului pulmonar. Cu toate acestea, nefumătorii se pot îmbolnăvi și ei. Mai mult, aproape 10% dintre cancerele bronhopulmonare apar la nefumători. În plus, această tendință a fost în creștere în ultimii ani, în special în rândul tinerilor și femeilor, probabil din cauza poluării aerului, potențial combinată cu factori genetici și de stil de viață. Și, din păcate, pentru acești pacienți, se întâmplă adesea ca aceștia să răspundă slab la tratamentul care vizează cancerul pulmonar fără celule mici. Dar cum putem explica acest lucru și de ce unele cancere pulmonare sunt mai greu de tratat decât altele?

Într-un studiu, publicat pe 13 iunie în revista Nature Communications, cercetătorii de la University College din Londra explică că au identificat două mutații genetice în celulele canceroase care le fac mai rezistente la tratament. Identificate la șoareci și in vitro, mutațiile în cauză privesc mai ales gena EGFR, care promovează creșterea celulelor, și TP53, implicată în reglarea diviziunii celulare și prevenirea tumorilor. Trebuie să știți că în cazul cancerului pulmonar fără celule mici (Non-Small Cell Lung Cancer, NSCLC), care reprezintă între 80 și 85% din tumorile pulmonare maligne și care este cel mai frecvent în rândul nefumătorilor, tratamentul folosit de aproximativ cincisprezece ani presupune în general vizarea Mutația EGFR, un factor de risc cunoscut. Această abordare nu funcționează la toți pacienții, motiv pentru care oamenii de știință de la Institutul de Cancer și Institutul Francis Crick de la University College din Londra au decis să studieze mai atent aceste mutații, în speranța de a înțelege de ce răspunsurile la tratament pot diferi atât de mult. .

Comparând scanările pacienților tratați cu Osimertinib, un inhibitor EGFR, echipa de cercetători și-a dat seama în cele din urmă că, dacă pacienții prezentau o singură mutație EGFR, acest lucru a făcut posibilă reducerea dimensiunii tumorilor și îmbunătățirea prognosticului pacienților. Pe de altă parte, atunci când a fost adăugată o mutație suplimentară TP53, rezultatele au devenit mult mai nuanțate. Dacă unele tumori s-ar fi micșorat într-adevăr, cercetătorii au observat și creșterea în alte cazuri, un semn de rezistență și un răspuns mixt la medicament, ceea ce poate complica sarcina oncologilor care tratează pacienții. Ulterior, la șoarecii care poartă mutații EGFR și p53 cu tumori rezistente, oamenii de știință au observat că mai multe celule canceroase și-au dublat genomul, având astfel copii suplimentare ale tuturor cromozomilor lor.

 „Am arătat că  a avea o mutație p53 este asociată cu o șansă de supraviețuire mai slabă la pacienții cu cancer pulmonar în cazul nefumătorilor. Este combinația dintre mutațiile EGFR și p53 care promovează dublarea genomului. Acest lucru crește riscul de a dezvolta celule rezistente la medicamente din cauza instabilității cromozomiale”, rezumă profesorul Charles Swanton de la UCL Cancer Institute și Francis Crick Institute, unul dintre autorii studiului, într-un comunicat de presă.

În prezent, nu există niciun test pentru a detecta această mutație dublă. Cu toate acestea, oamenii de știință lucrează pentru a dezvolta un nou instrument de diagnostic cu speranța de a îmbunătăți rata de supraviețuire a pacienților. „Odată ce putem identifica pacienții cu mutații EGFR și p53, ale căror tumori au dublarea întregului genom, îi putem trata pe acești pacienți mai selectiv. Acest lucru ar putea însemna o monitorizare mai intensă, radioterapie timpurie sau ablație pentru a viza tumorile rezistente sau utilizarea precoce a combinațiilor de inhibitori EGFR, cum ar fi osimertinib, cu alte medicamente, inclusiv chimioterapia”, explică Dr. Crispin Hiley de la Institutul de Cancer al UCL, care este și coautor al studiului.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.8 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 6

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?