Allesandro Chiarenza, un doctorand la Colegiul Imperial din Londra, a descoperit un femur fosilizat, uitat în depozitele Muzeului de Geologie și Paleontologie din Palermo, și, împreună cu un coleg de al său, Andrea Cau, au cerut permisiunea de a studia femurul cu pricina. S-a dovedit că acesta aparținea unui dinozaur carnivor, mai precis unui Abelisaur, unul dintre cei mai feroce carnivori din Cretacic.
Abelisauridaele au format un grup animal caracterizat prin membre superioare extrem de mici, membre inferioare musculoase, un bot scurt și dinți extrem de tăioși. În fapt, Abelisaurii au fost unii dinrte cei mai de temut dinozauri carnivori de acum 95 de milioane de ani și, susțin specialiștii, cel mai probabil erau acopriți cu pene.
În urma analizelor efectuate de cei doi doctoranzi, a reieșit că animalul avea o lungime de circa 9 metri și o greutate de aproximativ 2 tone, ceea ce îl face unul dintre cei mai mari carnivori care a existat vreodată. Fosila a fost descoperit în Maroc, în situl Kem Kem, un loc cunoscut pentru multitudinea de fosile de carnivori dinozaurieni.
Însă descoperirea a ridicat un alt semn de întrebare. Este cunoscut că Abelisaurii trăiau în nordul Africii alături de cel puțin alte cinci specii de carnivore uriașe. Și atunci, cum reușeau să împartă teritoriul fără a se conduce reciproc la extincție?
Este posibil, susțin cei doi doctoranzi, ca aceste carnivore să fi trăit în medii separate, la distanțe considerabile unele de celelalte. Și asta în ciuda faptului că în stratul de la Kem Kem aceștia par să apară împreună. Este doar o iluzie, afirmă Chiarenza, o iluzie dată de continuele procese geologice care au modificat mediul și care au adus fosilele în același loc.