0
(0)

Dinozaurul-rege, așa cum a fost supranumit cel mai popularizat dinozaur carnivor din toate timpurile, T-Rex, nu a fost un dinozaur nord-american, se arată într-un studiu publicat în revista de specialitate Scientific Report. În ciuda faptului că resturile sale se găsesc exclusiv în SUA, T-Rex a fost, cel mai probabil, o specie invazivă al cărei loc de origine era Asia, susține Steve Brusatte, paleontolog la Universitatea Edinburgh.

Conform specialistului scoțian, strămoșii tiranozaurilor au evoluat pe supercontinentul Pangeea, supercontinent care a început să se separe acum circa 200 de milioane de ani. Asta explică de ce fosile tiranozauride au fost descoperite atât în America de Nord (despărțită pe atunci de o mare interioară în două continente, Appalachia și Laramidia), Asia sau Europa. Cu timpul, fiecare specie din această familie a evoluat separat, iar tiranozaurii din Asia au căpătat forme diferite față de cei izolați în America de Nord.

Acum circa 67 de milioane de ani, momentul în care T-Rex apare în America de Nord, acest continent era legat de Asia, datorită scăderii nivelului mărilor. În accepțiunea lui Brusatta, T-Rex a urmat ruta asiatică via cea americană, rudele sale cele mai apropiate fiind speciile Tarbosaurus și Zhuchengtyrannus, specii asiatice. În plus, odată cu sosirea sa, ceilalți reprezentanți ai familiei tiranozaurilor dispar la scurtă vreme. Probabil, T-Rex și-a depășit competitorii și, ca o specie invazivă, a ocupat rapid locul din fruntea lanțului trofic. A făcaut-o pentru două milioane de ani, pentru că acum 65.000.000 de milioane de ani, T-Rex avea să dispară alături de toți ceilalți dinozauri în urma impactul unui asteroid gigantic cu Terra.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?