Pentru cei care navighează pe apele învolburate ale internetului din plăcere, câteva milisecunde în plus la încărcarea unui site web nu contează mare lucru, dar pentru un gigant precum Amazon, conform propriei estimări, o întârziere de 100 milisecunde la încărcarea paginii se traduce prin pierderi de 1% din profit, iar la o cifră de afaceri ca cea a Amazon…
Pentru a rezolva problema, cercetătorii de la Laboratorul de Inteligență Artificială și de la departamentul de Științe ale Computerului din cadrul MIT au dezvoltat un sistem care îmbunătățește durata de încărcare a unei pagini web cu 34%. Botezat Polaris, sistemul determină modul în care se suprapun descărcările elementelor unei pagini în așa fel încât aceasta să se încarce mai repede.
Cercetătorii și-au evaluat sistemul într-o gamă largă de condiții ale rețelei pe 200 dintre cele mai populare site-uri web precum ESPN.com, NYTimes.com și Weather.com.
Înainte de a introduce o adresă web (un URL), browserul nu știe cum arată pagina respectivă. Pentru a o încărca, browserul trebuie să ajungă prin rețea ca să colecteze elementele precum fișierele HTML, codurile sursă JavaScript și imaginile. După ce a adus un element, browserul trebuie să îl evalueze pentru a-i adăuga conținutul în pagina pe care o vede utilizatorul.
Totuși, evaluarea unui element implică descărcarea și evaluarea mai multor altor elemente care sunt descrise ca „dependințe” ale originalului. De pildă, un browser ar trebui să execute codul JavaScript al unui fișier pentru a descoperi mai multe imagini pe care trebuie să le descarce și rasterizeze.
Problema este că browserele cu pot „vedea” cu adevărat toate aceste dependințe din cauza modului în care sunt reprezentate elementele de către HTML (formatul standard în care este exprimată structura unei pagini web). Rezultatul este că browserele trebuie să rămână conservatoare în legătură cu ordinea în care încarcă elementele unei pagini web, iar acest lucru tinde să crească numărul de interogări ale rețelei și crește automat durata de încărcare a paginii.
În contrast, sistemul Polaris urmărește automat toate interacțiunile dintre elemente, care sunt de ordinul miilor pentru o singură pagină. De pildă, acesta își „dă seama” când un element citește date într-un alt element sau când actualizează o valoare în alt element. Apoi își folosește toate aceste informații despre interacțiuni pentru a crea un grafic al dependințelor din cadrul unei pagini.
Polaris se potrivește în special pentru site-uri mai mari, mai complexe, care se potrivesc la cel mai nou trend al paginilor moderne, cu mii de elemente JavaScript. Sistemul poate fi valorizat în rețelele mobile, care au întârzieri mai mari decât cele prin cablu.