0
(0)

„Vai, dar ce gură mare ai, bunico!”, spune Scufița Roșie, cu o urmă de suspiciune în glas. Lupul strănută. „Noroc-sănătate!”, mai spune fetița.

 

Sună bizar? Probabil pentru că acest extras din „Scufița Roșie” a fost scris nu de către o persoană ci de un now software intitulat Xapagy. Poate că nu pare mare lucru, dar realizarea reprezintă un prim pas demonstrativ în direcția computerelor capabile să creeze povești. De asemenea, semnalizează o nouă abordare pentru conturarea inteligenței artificiale (AI) umanizate.

Lotzi Bölöni, de la Universitatea din Central Florida, l-a alimentat pe Xapagy cu povești, care au fost traduse manual într-un limbaj pe care sistemul îl poate pricepe. Dar, în loc să folosească aceste povești pentru a construi reguli rigide pentru viitoare acțiuni, așa cum ar face majoritatea sistemelor AI, Xapagy le păstrază așa cum sunt – o serie de evenimente interconectate.

Atunci când întâlnește cuvinte noi în povești, programul caută conexiuni familiare în memoria sa. Dacă găsește, le folosește pentru a prezice ce se întâmplă în continuare și apoi spune povestea. Interesant este că fiecare cuvânt poate avea multe asocieri diferite în memoria lui Xapagy, în funcție de poveștile pe care le-a citit. Atunci când nu găsește nicio conexiune clară, pur și simplu umple golul cu propriul său termen pe care îl consideră relevant din punct de vedere gramatical -așa cum s-a întâmplat în cazul strănutului tras de lup – și continuă povestea într-un mod care are consistență narativă.

Xapagy funcționează cu un mix de engleză și un limbaj de computer numit Xapi, care permite o comunicare mai ușoară între cele două. Spre exemplu, în Xapi, replica „Vai, dar ce gură mare ai, bunico”( My, what a big mouth you have Grandma) se traduce prin „Grandma\’/ wh is-a / big?\”

Momentan, Bölöni trebuie să traducă manual toate materialele pe care Xapagy le are de învățat, o muncă asiduă pentru a-i construi programului o bază de date suficient de mare încât să poată spune povești consistente și interesante. Imediat ce va crea un catalog de povești destul de vast, Bölöni se așteaptă ca Xapagy să poată gândi pe cont propriu povești complet noi. Dar, cel mai important pas al întregii chestiuni, cred mai mulți specialiști în informatică, este că această activitate ne apropie de inteligența artificială similară cu cea umană.

Sursa

Foto: Shutterstock.com

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here