0
(0)

Este clar că nu conștientizăm unele pericole la care ne expunem doar în momentul în care încep să producă neplăceri. Când eram mic n-am crezut nicio iotă din cicăleala cu spălatul pe dinți. Asta până a început să mă chinuie o carie și am experimentat cele mai acute dureri. N-am înțeles de ce nu trebuie să te joci pe lângă aragaz până nu m-am fript cu niște ulei încins și n-am lăsat cuțitul din mână până nu m-am tăiat etc. Proverbul românesc pentru asta ar fi că nu vezi pragul de jos până nu te-ai lovit de cel de sus. Sunt lucruri pe care le-aș fi putut evita, dar care fac parte din procesul de învățare al nostru, al tuturor. Totuși, există multe alte pericole cu urmări mult mai grave și definitive, iar unul dintre cele care nu prea iartă îl reprezintă defecțiunile de la sistemul de gaze.

În fiecare an, de obicei iarna, în buletinele de știri este prezent măcar un caz pe săptămână de catastrofe cauzate fie de explozii fie de sufocări cauzate de scăpări de gaze. De curând, partenera mea mi-a atras atenția că simte miros de gaze la bucătărie. Eu n-am simțit nimic. O deviație de sept și 20 de ani de fumat mi-au atacat serios simțul olfactiv, dar am crezut-o pe cuvânt și am dat telefon seara la urgențe la Distrigaz, procedura standard în acest caz. În 15 minute, un domn s-a prezentat prompt la ușă cu o geantă cu scule. I-am mulțumit pentru promptitudine, iar specialistul s-a apucat imediat de treabă. A pornit un detector de gaze în zona indicată și a constatat, într-adevăr, scurgerea de gaze. A închis imediat gazele, apoi s-a dus la contorul de gaze și l-a sigilat.

Îi mulțumesc încă o dată și îl întreb cum va repara problema și cat mă va costa reparația, dar omul dă din umeri și mă lămurește foarte sec: „Eu nu fac nicio reparație. Eu doar v-am sigilat contorul ca să opresc gazele. Ce faceți mai departe vă privește! Sunați la o companie de reparații”. Și uite așa am rămas în frig noaptea aceea pentru că centrala de apartament funcționează cu gaze. Nu aveam cum să nu fiu supărat pe situație și prima tentație a fost să dau vina pe omul care nu a vrut nici măcar să-mi schimbe un racord flexibil de gaz între aragaz și țeava de alimentare. Cercetând problema obiectiv am descoperit care era adevărata cauză a problemei mele: ignoranța mea.

Când m-am mutat, deasupra centralei era montat un detector de gaze conectat direct la o valvă de alimentare accesibilă de pe scara blocului. Cu alte cuvinte, în momentul în care detecta gazele, aparatul nu numai că pornea o alarmă imposibil de ignorat, dar și închidea valva de alimentare cu gaze. Sistemul este excepțional, doar că de prima oară în care am pus o oală la fiert, sistemul a început să ne alarmeze degeaba. Am închis alarma, am deschis gazele și totul a revenit la normal. Ei bine, după a șaptea alarmă la supe, ciorbe și alte fierturi inofensive am smuls drăcia din priză pentru totdeauna pentru că, precum în povestea cu Petrică și lupul, nu mai aveam cum să cred într-un aparat care mai mult mă păcălește în loc să mă ajute.

Povestea nu trebuia să-și găsească însă aici sfârșitul. Înțelepciunea trebuia să mă îndemne să înlocuiesc „păcăliciul” cu alt aparat mai performant, care să-mi dea din nou siguranță fără să sară în sus la o fiertură de oase. Vă dați seama ce riscuri mi-am asumat din ignoranță? Iarna, ferestrele stau închise pe timpul nopții, iar geamurile termopan izolează mult prea bine o incintă. Probabil că aerisirea prevăzută chiar lângă centrală sau scurgerea destul de mică de gaze ne-au salvat (pe mine și familia mea) de la o tragedie oribilă.

V-am spus toate astea pentru a deveni exemplul negativ de care aveți nevoie pentru a vă pune la punct sistemele de prevenție, pentru a vă face reviziile necesare la instalația de alimentare cu gaze și la toate aparatele care funcționează cu gaze. Există metode de prevenție, sunt extrem de accesibile și chiar dacă ar fi cu mult mai scumpe, nu pot fi niciodată mai scumpe decât viața dumneavoastră. Eu am primit ieri de la Honeywell detectorul de monoxid de carbon XC-70, un sistem garantat pentru șapte ani care costă aproximativ 150 lei și este disponibil într-o mulțime de magazine de instalații și construcții din toată țara.

Detector-CO-Honeywell

 

Un studiu realizat de Honeywell arată că mulți proprietari de case din România nu sunt conștienți de riscurile acumulărilor de monoxid de carbon și de pașii necesari pentru a preveni astfel de situații. CO apare atunci când combustibilul organic precum lemnul, cărbunele, uleiul sau gazul nu ard corespunzător. Studiul Honeywell a arătat că deși 85% dintre respondenți dețin un aparat care funcționează pe baza combustibililor fosili, mai puțin de o treime (30%) sunt conștienți că acestea ar putea degaja CO.

Câteva informații despre CO

  • CO este un gaz incolor, inodor și insipid care poate fi extrem de nociv pentru oameni.
  • Oamenii sunt expuși riscului mai ales atunci când dorm, pentru că nu sunt conștienți de simptomele pe care le au. Deși intoxicația cu acest gaz poate afecta pe oricine a fost expus, există unele categorii de oameni care prezintă un risc crescut în cazul intoxicațiilor, precum tinerii, femeile însărcinate, vârstnicii și cei care suferă de probleme cardiace sau respiratorii.
  • În mod obișnuit, intoxicația cu monoxid de carbon provoacă greață, dureri de cap, vedere în ceață, confuzie, pierderea cunoștinței sau chiar moartea.
  • Studiul Honeywell arată o lipsă de înțelegere a amenințărilor pe care le aduce CO, mai ales că 34% din cei intervievați cred în mod eronat că o bună ventilație a locuinței ar fi suficientă pentru a evita acest pericol.
  • 15% consideră în mod greșit că nu trebuie să ia măsuri pentru a preveni emisiile de CO pentru că pot simți mirosul de gaz în cazul în care acesta s-a acumulat în interiorul casei.
  • 19% dintre cei intervievați cred că alarmele de fum instalate în case sunt suficiente pentru a detecta monoxidul de carbon, deși cele mai multe dintre aceste dispozitive nu au capacitatea de detectare a monoxidului de carbon.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?