O echipă de muncitori care efectua lucrări de întreținere a conductelor de apă din orașul spaniol Tomares, lângă Sevilia, a făcut o descoperire unică… o comoară antică, constând în monede romane a căror greutate însumează aproximativ 600 de kilograme.
Monedele datează din secolele III-IV d.H. și au inscripționate pe ele numele împăraților Maximian și Constantin. Interesant este că monedele nu par să fi fost vreodată în circulație, atâta vreme cât ele nu prezintă urme de folosire. Cel mai probabil, susțin arheologii spanioli sosiți la fața locului, monedele depozitate în 19 amfore romane ar fi trebuit să fie folosite pentru plata soldaților sau a lucrătorilor civili. Nu se știe motivul pentru care acestea nu au mai ajuns la destinație.
„Această colecție este unică”, a declarat Ana Navarro, directorul Muzeului de Arheologie din Sevilia, „o colecție a cărei valoare nu poate fi încă estimată. Cu siguranță însă că valoarea acesteia se măsoară în milioane de euro, dar importanța istorică este uriașă, iar asta nu se poate calcula”.
Lucrările la conductele de apă au fost oprite, iar arheologii spanioli au demarat deja un proiect de cercetare la fața locului.
Romanii au cucerit Peninsula Iberică în anul 218 î.Hr. și au condus destinele acesteia până în secolul al V-lea d.Hr, atunci când aceasta a fost cucerită de vizigoți.