0
(0)

Un amplu proiect arheologic demarat de Universitatea din Copenhaga și autoritățile din Qatar a fost oprit după ce danezii au fost păcăliți de oficialitățile emiratului din Peninsula Arabică. Aceștia din urmă au anunțat că nu vor mai oferi fondurile necesare cercetării pe care se angajaseră, în urmă cu un an, să le pună la dispoziția arheologilor.

Conform acordului încheiat între cele două părți, suma de bani oferită pentru cercetare ar fi trebuit să fie oferită atât de universitatea daneză cât și de Autoritatea Muzeală din Qatar. Emiratul ar fi trebuit să suporte salariile a 20 de arheologi danezi și să ofere o sumă de 200 de milioane de coroane (circa 27 de milioane de euro), sumă care ar fi permis cercetarea arheologică până în anul 2019, precum și prezervarea unuia dintre cele mai importante situri arheologice din Qatar.

Este vorba despre orașul din secolul al XVIII-lea, Al Zubarah, monument UNESCO, un oraș care a atins apogeul dezvoltării acum peste 200 de ani, în urma comerțului înfloritor și a dezvoltării pescuitului de perle.

Autoritatea Muzeală din Qatar a anunțat însă, după un an de cercetări arheologice susținute exclusiv de danezi, că nu va mai oferi niciun sprijin financiar. Decizia lovește puternic Universitatea din Copenhaga care a investit deja peste 24 de milioane de coroane numai anul trecut. Cercetătorii din această țară au părăsit deja Qatarul, iar proiectul a fost abandonat.

Emiratul și-a susținut decizia afirmând că scăderea prețului petrolului nu permite astfel de investiții. În același timp, Qatarul este considerat unul dintre cele mai bogate state ale lumii, situându-se pe locul doi în lume ca PIB pe cap de locuitor.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?