Numeroase orașe, complet necunoscute până acum, au fost descoperite cu ajutorul tehnologiei laser în jungla cambodgiană, nu departe de celebrul Angkor Wat. Așezările datează din perioadă 900 – 1.400 d.Hr., iar unele dintre ele rivalizează ca întindere cu actuala capitală a Cambodgiei, Phnom Penh.
Descoperirea acestor așezări „colosale”, după cum au fost descrise de experți, arată încă o dată că istoria Asiei de sud-est este extrem de puțin cunoscută. În fapt, dată fiind amploarea descoperirilor, istoricii pot vorbi, fără doar și poate, de descoperirea celui mai mare imperiu din secolul al XII-lea. Pe lângă acestea, experții au identificat sisteme elaborate de transport al apei către orașe, mai vechi cu sute de ani decât data prezumptivă a inventării lor. Cercetări ulterioare urmează a fi demarate de autoritățile cambodgiene, împreună cu organizații de profil din întreaga lume.
O astfel de revelație ridică însă numeroase semne de întrebare. Cum anume s-a ridicat imperiul Khmer, cel care a dus la ridicarea așezărilor gigantice? Cum a ajuns să domine un teritoriu uriaș și, mai ales, cum a dispărut în secolul al XV-lea?
Una dintre ipotezele privitoare la dispariția imperiului Khmer susține că invadatori de pe teritoriul Thailandei de azi au dus la un colaps al marilor așezări și la migrația masivă a populației către sud. Nu există însă semne ale unei asemenea migrații, și nici așezări către care milioanele de khmeri să se fi refugiat. O altă ipoteză indică un autodeclin, provocat de defrișarea masivă a pădurilor și a secetei care a afectat agricultura khmeră. Din păcate, nici această ipoteză nu a fost încă probată.