O vastă colecție de artefacte a fost deja returantă statului Peru în urma unei acțiuni coroborate a Ministerului Culturii și Ministerului Afacerilor Externe din această țară. Peste 4.000 de obiecte istorice au fost recuperate din Argentina, Canada, Chile, Spania sau SUA, după ce fuseseră scoase ilegal din țară și vândute pe piața neagră.
Se pare că pentru colecționarii care se aprovizionează de pe piața neagră a artefactelor nimic nu pare lipsit de valoare, atâta vreme cât este vechi. Astfel, printre obiectele recuperate de statul peruan se numără ceramică și textile precolumbiene, monede din perioada colonială, dar și oase umane sau animale preistorice.
Recuperarea este o încununare a mai multor ani de eforturi diplomatice și juridice ale celor două ministere peruane. Statul peruan a deschis nu mai puțin de 22 de procese pentru a recupera astfel de obiecte furate. Cel mai cunoscut este Cazul Janier Aude, care s-a derulat timp de 14 ani, și care a însemnat recuperarea a 4.136 de artefacte, inclusiv o mumie perfect conservată.
Ministrul Culturii din Peru, Alvarez Calderon, a declarat că dintre acestea, 4.174 de artefacte au fost recuperate din Argentina, 88 din SUA, 79 din Chile, două din Canada și unul din Spania. Este cea mai mare colecție care s-a întors vreodată în Peru. În ultimii cinci ani, statul peruan a reușit să readucă în țară peste 8.000 de artefacte, din țări precum Germania, Australia, Brazilia, Danemarca, Franța, Italia, Japonia, Mexic, Rusia, Elveția, Marea Britanie, Bolivia sau chiar Egipt.