0
(0)

„Deep Skull”, așa cum a fost numit la descoperirea sa din 1958, este unul dintre cele mai vechi cranii umane descoperite vreodată în Asia de Sud-Est. A fost analizat pe atunci de un mare specialist britanic, Don Brothwell, iar concluziile acestuia au rămas literă de lege, pe ele bazându-se o istorie întreagă a migrațiilor umane în acest spațiu geografic. Numai că, o  nouă analiză a craniului ne arată o față a evoluției umane pe care nu ne-am închipuit-o.

Don Brothwell afirma în anul 1960 că Deep Skull aparține unui adolescent și că acesta ar fi fost strâns înrudit cu aborigenii australieni, în special cei tasmanieni. Nimeni nu a contestat concluziile britanicului vreme de aproape 60 de ani, iar craniul din Borneo a devenit veriga cheie în ipoteza „celor două valuri”, așa cum a fost botezată, o ipoteză care susține că acum circa 35.000 – 40.000 de ani, sud-estul Asiei a fost colonizat de aborigeni din Australia și Noua Guinee. Ulterior, în urmă cu circa 3.000 de ani, aceștia ar fi fost înlocuiți de un alt val migrator, cel al fermierilor din sudul Chinei de azi.

O nouă analiză a craniului, realizată de antropologul Darren Curnoe, de la Universitatea New South Wales din Australia, arată că atât concluziile lui Don Brothwell au fost complet greșite, cât și faptul că întreaga istorie a Asiei de Sud-Est trebuie rescrisă. Astfel, Curnoe afirmă că Deep Skull nici măcar nu aparține unui adolescent, ci unei femei trecută de vârsta a doua. Iar asta nu înseamnă nimic pe lângă faptul că aceasta nu se aseamănă deloc cu aborigenii australieni, ci cu actuala populație din Borneo.

Asta înseamnă că nativii din Borneo au o continuitate extrem de mare în acest spațiu. De asemenea, ei nu au fost înlocuiți de fermierii sosiți acum 3.000 de ani, ci au adoptat noua lor cultură agricolă.

„Este nevoie să regândim întreaga preistorie a acestui spațiu, un capitol cu mult mai complicat decât apreciasem noi până acum”, a concluzionat antropologul australian.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?