M-am hotărât să intru în pielea unui detractor al mașinilor autonome și am căutat cele mai importante motive și temeri la adresa ideii de mașini autonome (ce sacrilegiu, mașini care se conduc singure!…)
1. „Nu am încredere într-o mașină pe care nu o controlez eu!”
Pentru Homo sapiens este esențial să dețină CONTROLUL unui mijloc de transport, fie că vorbim de cai, măgari sau cămile, fie că vorbim de vehicule terestre, ambarcațiuni sau avioane. Controlul este, practic, o obsesie a speciei umane, pe care o vedem aplicată și în alte domenii. Dar care naște și niște „monștri” de tip paranoia, manie, frustrări, etc.
Expresia controlului o reprezintă permisul de conducere. Cine are așa ceva, este superior. Iar cine deține un autovehicul pe care și-l conduce singur, e deja alpha-male (sau -woman). E adevărat, afaceriștii sau demnitarii cu șofer personal sunt oarecum invidiați. Dar, în principiu, CONDUCĂTORUL AUTO este propriul dumnezeu, este cel care deține controlul absolut asupra acestor „chestii mișcătoare” pe care omul le-a creat. Deci pe care are tot dreptul să le domine.
De circa 100 de ani, controlăm volanul mașinii, manșa avionului, cârma vaporului, maneta trenului, etc. A devenit mult prea normală relația de dominare dintre noi și vehicule. Nu putem concepe ca „sclavii” mecanici să preia ei controlul atât de drag nouă. Este inadmisibil.
Noi deținem controlul și nu ne vom schimba niciodată (dar niciodată!) această mentalitate!
2. „Mașinile autonome nu sunt infailibile!”
Partizanii mașinilor autonome susțin că numărul de accidente, mai ales cele fatale, va scădea drastic. Eronat! Cel mai recent exemplu este chiar accidentul pe care l-a avut o mașină electrică Tesla Model S, dotată cu sistemul Autopilot – sistem care nu a identificat un ditamai tirul care traversa șoseaua…
Inginerii lui Elon Musk nu au reușit nici acum să explice unde a fost eroarea cu exactitate, ce nu a mers cum trebuie, ce sistem sau senzor e principalul responsabil ori dacă au fost lacune în programare. E dovada clară că nu te poți baza pe o mașină autonomă!
Tesla susține că sistemul Autopilot e într-o fază beta, afirmând în disclaimer (dar cine mai citește disclaimerele în ziua de azi?!) că trebuie tratat de către șofer doar ca un sistem de asistență la condus, șoferului revenindu-i obligația și responsabilitatea de a fi vigilent, de a ține măcar o mână pe volan și de a decide ce trebuie făcut într-o situație delicată. Baliverne! Ori e sistem autonom, ori nu e! Păi ce facem aici, folosim niște mii de șoferi de Tesla pe post de cobai, domnule Musk? Riscăm viețile oamenilor acum în ideea că vom salva pe aproape toată lumea de pe șosele mai încolo? Idealism nerealist!
Înțeleg că acest sistem se actualizează permanent, în funcție de experiențele tuturor șoferilor care utilizează Autopilot. Și ce dacă? Pot enumera un milion de situații pe care programatorii și inginerii nu au cum să le intuiască și prevadă. Și, chiar dacă am accepta că numărul de accidente fatale va scădea de la câteva milioane pe an acum la doar câteva sute sau zeci, eu tot nu am încredere într-o mașină care se conduce singură!
3. „Cum adică, mașinile vor comunica între ele?”
Unul dintre argumentele partizanilor mașinilor autonome ține și de interconectivitatea dintre mașini și infrastructură. Care e ceva nemaivăzut, nemaiauzit și de neconceput pentru oameni – este ca și cum am fi telepați toți de pe Pământ! SF, ce mai, cineva prea e fan a Profesorului X și al aparatului său Cerebro, prin care vede toți oamenii și mutanții de pe planetă…
Cică Internet of Things va presupune ca niște super-computere și niște super-servere din cloud să analizeze cantități uriașe de informații, astfel încât în fiecare fracțiune de secundă să existe o hartă cu toate vehiculele și poziția acestora pe ea. Plus traseele și programele acestora, condițiile de trafic și meteo, etc.
Serios, chiar crede cineva că așa ceva e posibil? Un om obișnuit nici măcar „cloud”-ul nu reușește să înțeleagă ce este și cum funcționează! Și cum rămâne cu dreptul la intimitate? Nu cumva mașinile autonome sunt o armă prin care Big Brother ni se inflitrează în viețile noastre? Curat murdar, coane Fănică!
4. „Nu cred că o mașină autonomă e mai eficientă decât mine!”
Unii susțin că mașinile autonome vor duce la o scădere a consumului de carburant, pentru că vor funcționa mai eficient. Drept urmare, se va reduce poluarea din transporturi. Eu pun pariu pe orice vreți că pot conduce mai economic decât o mașină autonomă. Numai că, în viața de zi cu zi, nu vreau asta. Vreau să mă bucur de mașină în fiecare moment! Oricum, ce-i aia poluare? Doar toți murim până la urmă…
Alții susțin că mașinile autonome vor ajunge mai repede și mai eficient la destinație. În traducere, vor fi „cuminți” și vor respecta limitele de viteză și indicatoarele… Ca fraierii ăia din coloană la semafor, care se uită chiorâș la mine când îi depășesc pe linia de tramvai (mă grăbesc, tipule, sunt mai șmecher ca tine!) sau care mă claxonează când blochez intersecția (ușor, prietene, ce, te grăbești mai tare ca mine?!).
Asta cu eficiența mai bună a mașinilor autonome e doar o chestie scornită de cei care nu sunt șoferi adevărați. Care nu știu să „croșeteze” în trafic sau să plece cu scârț ori să se țină lipiți de cel din față până-l poți face pe fraier la mustață. Și nu-mi zi că mașinile astea autonome vor respecta cu strictețe limitele de viteză!? Aș muri de plictiseală dacă nu i-aș da talpă cât vrea mușchii mei!
5. „Mașinile autonome ar putea elimina conceptul de proprietate asupra mașinii!”
Nu, nu se poate așa ceva! Să nu mai îmi cumpăr mașina pe care o vreau eu? Și să folosesc doar o nenorocită de aplicație, prin care să chem o mașină să mă ducă din punctul A în punctul B? Păi… where is the fun in that?!
Mai exact, partizanii mașinilor autonome susțin că nu va mai fi cazul să CUMPĂRĂM mașini, ci le vom putea doar UTILIZA, în cadrul unui imens program car-sharing. Cică astfel gradul de utilizare al unei mașini va crește de la 5% acum la 90-95%. Adică la revedere conceptului de mașină personală, pe care o folosești de câteva ori pe zi, în rest ocupând un loc de parcare în fața blocului noaptea și unul în fața biroului ziua.
Nu-mi spune – vom transforma parcările de pe marginea drumului în piste de biciclete. Sau vom face spații verzi mai mari! Iar vise din astea de ecologiști frustrați? Și în loc să dau sute sau mii de lei lunar pe rata la mașină voi plăti doar zeci de lei pentru un abonament, care îmi va permite accesul la divere tipuri de vehicule, în funcție de ce am de făcut?
Hai că sună utopic, băieți! Ba nu, sună a tiranie – cum să-mi interzici mie dreptul la proprietate?! Lasă-mă cu multiplele avantaje ale sistemului car-sharing, eu vreau să am mașina mea, nu mă interesează altceva! A mea, clar?!
6. „… și dacă pică sistemul?”
Fanii mașinilor autonome sunt foarte entuziasmați că acestae vor circula singurele și niște super-computere vor controla totul. Dar ce te faci dacă aceste super-computere cad în mâna cui nu trebuie? Dacă se bagă un hacker și blochează sistemul? O să ne pomenim cu o grămadă de „piese de mobilier” pe patru roți. Sau, mai rău, se va produce un haos, accidente peste accidente, drumurile și șoselele vor ajunge creuzete de fiare vechi. Fără mijloace de transport, lumea va colapsa!
Sau dacă se infiltrează vreun terorist în sistem și are posiblitatea de a transforma orice vehicul într-o armă mobilă?! Fie pentru a produce o victimă, fie pentru un masacru. Cum rămâne cu traficanții de droguri, de carne vie, de arme? Ar putea face transporturi ilegale dacă sparg sistemul. Etc etc etc…
Sau cade curentul din cauza vreunei furtuni solare sau a vreunui impuls electromagnetic… Toată infrastructura va fi moartă, tot acest Internet of Things devine inutil. Ei, domnilor ingineri care propăvăduiți mașinile autonome, ce soluții aveți la aceste scenarii aproape apocaliptice?
7. „Mașinile autonome vor distruge economia de piață!”
Creșterea economică se bazează pe consum în creștere. Corect? Corect. Păi dacă mașinile autonome vor fi mai eficiente și vor consuma mai puțin, nu înseamnă că asta va afecta prețurile la petrol? Chiar și în situația puțin probabilă, în care mașinile cu motoare termice vor fi înlocuite de mașini electrice sau cu hidrogen, tot la o problemă cu prețul prea mic al energiei se ajunge.
Sistemele car-sharing presupun reducerea drastică a numărului de vehicule. Deci vânzările de mașini se vor duce în cap. Constructorii auto vor intra în faliment, odată cu ei și cei de piese și subansamble, după care urmează furnizorii de materie primă, de la metale până la plastice.
Și să nu mai spun de toți șoferii profesioniști care vor ajunge șomeri – mașinile autonome le iau acestora pâinea de la gură! Concedieri masive, proteste și violență, la asta se va ajunge! Nu vă dați seama că mașinile autonome sunt un adevărat pericol pentru societatea noastră?!
EPILOG
Dacă până în acest moment încă nu ați realizat că editorialul e un pamflet, puteți continua să găsiți „nod în papură” pentru ideea de mașini autonome. Adevărul este că eu mă număr printre partizanii mașinilor autonome deoarece cred sincer că acestea presupun mult mai multe avantaje decât dezavantaje – și fac această afirmație din poziția unuia care încă e foarte dependent de „plăcerea de a conduce”.
Consider că marile bariere nu țin de tehnologie, ci mult mai mult de mentalitatea noastră. Aceeași mentalitate care a făcut omenirea să creadă că Pământul e plat ori că mașinile nu vor înlocui trăsurile sau că telefoanele mobile cu ecran tactil sunt o inepție. Sau, mai simplu, mentalitatea care ne face să ne fie teamă de schimbare.