0
(0)

În perioada 16-20 noiembrie 2016 a avut loc la Romexpo (în cadrul Târgului de Carte „Gaudeamus”) cea de-a 14-a ediție a Salonului Național de Inventică și Creație Științifică pentru Tineret – un eveniment prea puțin mediatizat în mass-media de la noi, deși reprezintă un adevărat creuzet de inovație și arată potențialul uriaș pe care îl au tinerii români.

O comisie a Ministerului Tineretului și Sportului a făcut o selecție riguroasă a proiectelor participante, pentru ediția din acest an înscriindu-se în cursă un număr mare de participanți. Ca idee, comisia a selectat nu mai puțin de 34 de lucrări, în cadrul mini-salonului fiind prezenți circa 50 de elevi, studenți și profesori, alături de invențiile și ideile lor.

salon-inventica-tineret-stiinta-tehnica-1I-am spus „mini-salon” deoarece părerea noastră este că o astfel de manifestare educativă, care încurajează, dar și provoacă imaginația și inteligența tinerilor, merită un spațiu mai amplu și o promovare mai consistentă. De altfel, domnul profesor Alexandru Mironov chiar a fost invitat să țină un mic discurs în deschidere, arătând că Știință & Tehnică înțelege foarte bine importanța acestui tip de eveniment.

Nu vă reținem acum atenția cu detaliile tehnice ale acestui salon dedicat tinerilor. Menționăm doar că a existat și un juriu (din care a făcut parte și Cristian Român, senior-editor S&T), lista premianților putând fi consultată pe site-ul MTS. Ținem să îi aplaudăm și să îi încurajăm pe toți cei cu care am intrat în contact acolo și promitem să revenim pe larg cu subiectele care ne-au atras cel mai mult atenția.

Deocamdată, câteva exemple de idei și proiecte care ne-au fost prezentate, pe scurt și cu entuziasm, de către creatorii lor:

salon-inventica-tineret-stiinta-tehnica-108
Echipa de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, formată din Mihaela Poienar, Dumitru Cernușcă și Pavel Popescu (coordonator prof. univ. dr. ing. Dan Laurențiu Milici), ne-a atras atenția cu două proiecte: un actuator liniar cu lamele bimetalice (lamele termobimetalice, fixate de un suport în interiorul unui concentrator parabolic, care, sub acțiunea soarelui, duce la deplasarea lamelelor, ceea ce poate acționa întrerupătoare, sisteme de orientare solară, etc), respectiv un actuator heliotermic cu lamelă bimetalică (este conceput pe principiul conversiei helio-termo-mecanice, lamela termobimetalică producând o deplasare unghiulară, aplicabilitatea fiind în domeniul orientării solare, în industria aerospațială sau în sistemele de ventilație). Masterandul Popescu Pavel a câștigat chiar locul al II-lea la categoria Tehnologia Informației, grație proiectului de multisenzor pentru prevenirea incendiilor (inovația sa fiind analizarea datelor de către un computer pentru reducerea alarmelor false sau, dimpotrivă, eliminarea situațiilor în care sistemele clasice nu pot detecta apariția unui incendiu ). Alături de ei s-a aflat și Claudiu Nițan de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” din Suceava, cu un proiect de sistem de orientare solară.
salon-inventica-tineret-stiinta-tehnica-101
Echipa Nistor Paul și Danco Alexandru, de la Colegiul Tehnic „George Barițiu”, din Baia Mare, a fost supervizată de prof. ing. Tiberiu Mociran în studierea orientării dinamice a panourilor fotovoltaice. Astfel a fost pus la punct proiectul „Orientarea panourilor fotovoltaice cu senzor piramidal”, a cărei machetă complet funcțională a fost prezentată în cadrul salonului.
salon-inventica-tineret-stiinta-tehnica-109
Echipa formată din Șerban Botez, Andrei Vișan, Mihnea Horbuli (coordonați de prof. Luisian Grigore), de la Palatul Copiilor Botoșani, a câștigat locul al II-lea la categoria Științe Aplicate datorită proiectului Tally Light: un dispozitiv compatibil cu softuri din domenii strict specializate (de exemplu televiziune), fiind capabil să transmită automat comenzi la distanță printr-un sistem wireless; elevii s-au ocupat în totalitate de conceperea schemei electrice și de soft, dar și de proiectare (carcasa a fost obținută la o imprimantă 3D). În mod interesant, cercetarea sistemului wireless omologat pe plan mondial a dus la descoperirea și remedierea unor vulnerabilități de securitate.
salon-inventica-tineret-stiinta-tehnica-110
Echipa de la Colegiul Economic „George Barițiu” Sibiu, formată din Lotrean Cristina și Vlad Dragoș (coordonator prof. Carmen Stănese) a obținut locul al III-lea la secțiunea Tehnologii ale Viitorului cu proiectul „Turnul Bionic”. Este vorba despre o clădire eco-friendly (cu consum mic de material), de tip turn (cu rezistența inspirată de copacii înalți, precum Ceiba pentandra), autosustenabilă (utilizează energia eoliană, apa este obținută din precipitații și este epurată cu ajutorul zambilei de apă și a salatei de Nil) și care se dorește un mic oraș pentru compactarea populației, turnul având peste 100 m înălțime și 30 de etaje, în ideea unei dezvoltări inteligente pe verticală a viitoarelor orașe ale mileniului III.
salon-inventica-tineret-stiinta-tehnica-102
Apian Anca-Florina și Pîrvu Andrei-Daniel, de la Universitatea Petrol-Gaze Ploiești, au conceput aplicația EzFinder, prin care locuitorii unui oraș sau chiar turiștii au posibilitatea de a găsi un produs rapid și eficient: pe harta de pe smarphone sunt afișate cele mai apropiate locații/magazine unde se poate cumpăra produsul, utilizatorul fiind îndrumat cu ajutorul GPS-ului spre locația dorită. Aplicația a fost realizată în HTML, folosind JavaScript și Api-ul Google.
salon-inventica-tineret-stiinta-tehnica-103
Bakos Alexandru-Claudiu și Giurea Ramona sunt membri ai Clubului de Creație și Inventică din cadrul Casei de Cultură a Studenților din Sibiu, iar propunerile lor promovează conceptul de utilizare a deșeurilor ca resursă: dehidratorul home-made pentru legume și fructe, realizat din materiale reciclabile, permite conservarea produselor alimentare cu costuri minime și cu păstrarea proprietăților nutritive; pompa de apă home-made bazată pe energie cinetică nu utilizează energie electrică sau mecanică generată de motoare, demonstrând că poate fi realizată cu costuri minime, cu piese ieftine și fără a avea cunoștințe speciale în domeniul instalațiilor
salon-inventica-tineret-stiinta-tehnica-104
Studenții Facultății de Inginerie Hunedoara și ai Universității Politehnica Timișoara, coordonați de asistent Corneliu Birtok-Băneasă, au avut o sumedenie de lucruri de arătat publicului, de la monopostul conceput pentru competiția intercontinentală Formula Student până la „Laboratorul lui Dexter” – care presupune crearea de proiecte personalizate destinate studiului principiilor de funcționare a componentelor, mecanismelor și sistemelor autovehiculelor rutiere.
salon-inventica-tineret-stiinta-tehnica-106
Elevi și studenți din toate colțurile țării ne-au arătat că sunt foarte interesați de viitor, fie că se ocupă de robotică, protejarea mediului, energii regenerabile sau explorarea spațială. Dacă îi sprijinim, vom avea numai de câștigat!
salon-inventica-tineret-stiinta-tehnica-107
Premiile acestei ediții a Salonului Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret s-au acordat pentru trei mari categorii: Tehnologii ale Viitorului, Tehnologia Informațiilor și Științe Aplicate (aflați mai multe detalii despre premii)

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?