La sfârșitul anului 2015, oficialii Airbus Helicopters și oficialități din Franța, Germania și din țara noastră au pus prima piatră de temelie a unei noi fabrici de elicoptere la Ghimbav, lângă Brașov, pentru a asambla noul venit în familia de aeronave H a companiei. Aparatul Airbus H215, o versiune îmbunătățită a elicopterelor din familia Super Puma, va fi echipat special pentru misiuni umanitare, de salvare, transport și stingere a incendiilor.
Sub controlul Airbus Helicopters Industries, fabrica de aproape 10.000 de metri pătrați cu sediul în Brașov va găzdui producția de H215 de la achiziție și până la post-vânzare, inclusiv activități de proiectare și va oferi locuri de muncă pentru mai mult de 300 de angajați pe o perioadă îndelungată. Primii 23 de angajați ai fabricii au fost deja recrutați și trimiși la specializare, în Franța, iar Airbus Helicopters are deja la Brașov un centru de reparații pentru elicopterele companiei, în care lucrează 156 de persoane.
Ieșirea primului elicopter H215 de pe linia de asamblare modernă cu flux cadențat este planificată pentru anul 2017, fabrica din România urmând a avea o capacitate de producție de circa 15-20 de unități pe an. H215 este o variantă avansată a fostului AS332 C1e/L1e Super Puma şi oferă un nou concept pentru acest elicopter cu performanțe dovedite în numeroase misiuni.
H215 este un elicopter bi-motor, economic, puternic şi versatil, care combină o avionică de ultimă generație cu o platformă fiabilă. Aeronava este certificată EASA (European Aviation Safety Agency) şi FAA (Federal Aviation Administration) și este, potrivit producătorului, echipată cu cele mai moderne tehnologii care îndeplinesc cele mai noi cerinţe de siguranţă ale pieţei.
H215 promite să ofere capabilități pentru raze mari de acțiune, putere, viteză, o sarcină utilă ridicată și performanțe foarte bune de decolare în medii fierbinți și la altitudine. Elicopterul este propulsat de motoarele Makila 1A1 și include un glass cockpit și renumitul pilot automat în patru axe, împrumutat de la modelul H225, care oferă siguranța anvelopei de zbor, precizie ridicată și stabilitate chiar și în cele mai dificile condiții de operare. De aceea, H215 va putea fi folosit pentru activități utilitare, operațiuni de menținere a păcii și misiuni de sprijin logistic.
Airbus Helicopters H215 a fost produs constant, până acum în versiunea Eurocopter AS332 Super Puma, încă din anul 1978, atunci când a zburat pentru prima oară și a intrat în serviciul militar, primul model civil fiind produs ulterior, în 1981. În 1980, AS 332 Super Puma l-a înlocuit pe învechitul SA 330 Puma, ca elicopter utilitar principal al companiei. Acesta s-a dovedit a fi foarte popular: între iulie 1981 și aprilie 1987, s-au produs în medie trei bucăți din acest model în fiecare lună, pentru clienţi deopotrivă civili și militari.
Până în 2005, diferite modele Super Puma operau în diverse zone răspândite în 38 de țări, pentru o largă gamă de misiuni. În total, 565 de aparate Super Puma au fost livrate pe mapamond până la acel moment, pentru un preț per unitate care ajunsese atunci la 12,5 milioane de euro. Succesul lui AS 332 Super Puma a condus la modelarea unor programe extinse de dezvoltare, în sensul producerii de modele avansate: s-a procedat la
alungirea elicelor rotoare, la instalarea unor motoare și cutii de viteze mai puternice, la sporirea sarcinii utile maxime pentru decolare și la tehnici de avionică modernizate.
O gamă variată de versiuni Super Puma specializate a urmat modelului standard de transport, printre care aparate dedicate misiunilor de căutare și salvare (SAR), dar și misiunilor de război anti-submarin (ASW). Ca elicopter militar, Super Puma a fost vândut sub denumirea AS532 Cougar, începând cu 1990. În februarie 2012, Eurocopter, fostul nume al actualei Airbus Helicopters, a început să ofere o configurație de bază Super Puma la preț redus, pentru a deveni mai competitivă în raport cu elicopterul de producţie rusească Mil Mi-17.
Starlite Aviation a devenit primul client al acestei noi versiuni, denumită AS 332 C1e. În noiembrie 2015, Airbus Helicopters a anunţat că activitatea de manufacturare pentru AS 332 Super Puma, reproiectat ca H215, va fi transferată către linia de asamblare din Braşov. Această mişcare are scopul de a reduce timpul necesar pentru producție, dar şi costurile, prin simplificarea producției la o singură configurație de bază, care poate fi personalizată pentru a satisface deopotrivă nevoile clientelei militare și civile.
H2I5 este alimentat de o pereche de turbomotoare Turbomeca Makila 1A1, care pun în mișcare principalul rotor cu patru lame și rotorul anticuplu (montat pe coadă), cu cinci lame, precum și două sisteme hidraulice separate și o pereche de alternatoare electrice. Combustibilul este depozitat în șase rezervoare interne, dar rezervoare suplimentare ex- terne pot fi atașate pentru sporirea autonomiei de zbor; pentru siguranță, rezervoarele au un design rezistent la șoc și sunt ignifugate, dar dispun și de sisteme de suspensie instalate împrejurul lor.
Zona din spate a cozii elicopterului dispune de protecție împotriva șocurilor la nivelul rotorului, iar regiunea din față a acesteia acomodează un compartiment de bagaje. Trenul de aterizare tip triciclu este astfel construit și dispus încât să aibă mari performanțe de absorbție a energiei. Carlinga principală a lui H215, accesibilă prin două uși glisante, prezintă un aranjament al podelei reconfigurabil și multiple configurații posibile de dispunere a pasagerilor sau a încărcăturii pot fi adoptate, inclusiv dispuneri speciale pentru intervenții medicale.
De asemenea, mai sunt instalate în habitaclu un sistem de izolare fonică și sisteme separate de reglare a temperaturii și ventilației. Alături de uși, cele 12 ferestre dimprejurul cabinei principale sunt detașabile, servind ca ieșiri de urgență; de asemenea, zona inferioară a fuzelajului poate fi dotată cu echipament de plutire. În funcție de versiune, aparatul H215 poate avea o rază de acțiune de minimum 650 km și zboară cu o viteză de croazieră de 250 km/h (maximum 278 km/h).
Potrivit oficialilor Airbus Helicopters, alături de cei doi piloţi, fuzelajul aeronavei poate găzdui până la 17 pasageri în versiunea civilă, respectiv pănă la 22 de luptători echipați în cea militară. Sistemul de control al zborului de care dispune H215 foloseste în total patru servo-unităţi dual-body pentru reglarea vitezei rotoarelor și, cum am menţionat și mai devreme, un sistem de pilot automat digital în patru axe.
Carlinga este echipată cu o consolă de control dublu, iar instrumentarul principal este alcătuit din patru display-uri multifuncționale, dimpreună cu alte două ecrane și panouri de control pentru pilotul automat. De asemenea, mai sunt echipate și un sistem de tipul Integrated Standby Instrument (ISIS) și un sistem de monitorizare a vehiculului (VMS). În versiune militară, H215 poate primi dotări specifice, cum ar fi un sonar, lansatoare de rachete și alte dispozitive defensive sau ofensive.
Toate elicopterele H215 vor ieși pe linia finală de asamblare configurate în varianta standard, cu o capacitate de transport ridicată, capabile să suporte o listă extinsă de elemente opționale („lista de cumpărături”) pregătite pentru a fi selectate. Acest nou concept îi va permite aeronavei să vină în întâmpinarea tuturor așteptărilor clienților.
Investiția de la fabrica din Brașov se cifrează la 50 de milioane euro, din care 20 de milioane de lei (4,53 milioane euro) reprezintă ajutor de stat acordat de Guvernul României. Airbus Helicopters negociază cu statul român ca o parte din componente să fie fabricate chiar la IAR Ghimbav, fabrica românească aflată pe aceeași platformă industrială.
Compania a ales România ca mediu de investiție pentru că țara noastră are o tradiție în domeniul aeronauticii și chiar al elicopterelor. Nu mai puțin de 160 de aparate de zbor Puma au fost manufacturate aici. În trecutul mai recent, țara noastră a contribuit la fenomenul aeronautic la scară internațională, în zona de performanță și de siguranță a diferitelor aparate de zbor folosite peste tot în lume.
Selectarea României ca pol de producție al companiei face parte din procesul de reorganizare a acesteia, demarat în 2014, atunci când Eurocopter Group a devenit Airbus Helicopters, moment în care a început să își regândească strategia de abordare a pieței și a nevoilor din domeniul aeronautic, de la nivel conceptual și până la fabricarea propriu-zisă.
Specificații tehnica Airbus H215
Versiunea lungă (16,2 metri)
- masa totală maximă: 9.350 kg
- masa proprie: 4.691 kg
- capacitate de transport: 4.500 kg (2 piloți + 19 civili / 22 militari echipați)
- motor: 2 TURBOMECA MAKILA 1A1 Turboshaft
- putere: 1.400 kW (1.877 cp)
- viteza de croazieră rapidă: 262 km/h (141 noduri)
- viteza maximă: 278 km/h (150 noduri)
- viteza ridicării de la sol : 8,2 m/s
- autonomie maximă, cu rezervoare standard: 866 km
Versiunea scurtă (15,5 metri)
- masa totală maximă: 9.350 kg
- masa proprie: 4.549 kg
- capacitate de transport: 4.500 kg (2 piloți + 17 civili / 20 militari echipați)
- motor: 2 TURBOMECA MAKILA 1A1 Turboshaft
- putere: 1.400 kW (1.877 cp)
- viteza de croazieră rapidă: 262 km/h (141 noduri)
- viteza maximă: 278 km/h (150 noduri)
- viteza ridicării de la sol : 8,2 m/s
- autonomie maximă, cu rezervoare standard: 642 km