0
(0)

Instituția americană NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) a dat recent publicității un comunicat care, foarte probabil, va stârni reacții vehemente din partea noii administrații Trump, plină de climato-sceptici, în frunte cu președintele. Restul lumii, însă, ar trebui să analizeze mai rațional această informație.

Și anume că, în mod oficial, 2016 a înregistrat recorduri de temperaturi ridicate, devenind anul cu cea mai mare temperatură medie, din 1880 până acum (de când au început măsurătorile detaliate ale temperaturilor de pe mapamond). Iar asta în condițiile în care din ianuarie până în august am asistat la opt luni consecutive de temperaturi record, care au făcut parte dintr-un șir de nu mai puțin de 16 luni consecutive de temperaturi record, situație nemaiîntâlnită până acum.

Dacă luăm în considerare boom-ul economic înregistrat în a doua jumătate a secolului XX, devine cu atât mai clară influența poluării (cauzate de activitatea umană) asupra încălzirii globale: temperatura medie globală în 2016 a fost cu 0,94ºC mai mare decât media secolului douăzeci și cu 0,04ºC peste temperatura medie din 2015.

 

În traducere: în puțin peste jumătate de secol omenirea a reușit „performanța” de a crește temperatura medie globală cu aproape 1ºC! Ceea ce înseamnă că suntem mult prea aproape de limita de 2ºC (diferența față de perioada pre-industrială) considerată un hotar periculos pentru supraviețuirea umanității.

Prin Acordul de la Paris, națiunile lumii și-au luat angajamente de a limita poluarea astfel încât să atingem limita de 2ºC de-abia în 2100 – însă acum estimările sunt mult mai pesimiste, depășirea acestei limite putând surveni chiar înainte de jumătatea acestui secol dacă nu se iau cu adevărat măsuri drastice anti-poluare.

Conform specialiștilor NOAA, dar și a celor NASA, trendul de încălzire globală accelerată este extrem de clar, 16 din cei 17 ani de temperaturi record făcând parte din secolul XXI. Iar faptul că emisiile de CO2 au depășit în 2016 limita de 400 ppm (parts per million) a concentrației în atmosferă (față de 280 ppm în 1880) este cea mai bună dovadă a legăturii între poluarea umană și încălzirea globală.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?