Aceste șase imagini ale satelitului saturnian Titan au fost realizate pe baza combinării datelor transmise timp de 13 ani de către instrumentul VIMS (Visual and Infrared Mapping Spectrometer) instalat la bordul sondei Cassini, cărei misiune s-a încheiat pe 15 septembrie 2017. Avem de-a face cele mai clare imagini în infraroșu ale satelitului Titan.
Observarea suprafeței satelitului saturnian în domeniul vizibil al spectrului este dificil de realizat, din cauza ceții care îl înconjoară. Această ceață este alcătuită mai ales din particule microscopice, aerosoli, care împrăștie puternic lumina vizibilă. Din fericire există câteva zone în domeniul infraroșu, în care împrăștierea luminii este mai scăzută.
Obținerea acestor imagini în infraroșu nu a fost o sarcină ușoară, deoarece a fost necesar să se combine date transmise de către VIMS pe parcursul mai multor treceri prin apropierea satelitului saturnian. La fiecare trecere Titan era ”văzut” din unghiuri diferite și, în plus, se modificau condițiile atmosferice.
Fiecare dintre imaginile de mai sus are trei canale de culoare: roșu, verde și albastru. Fiecare culoare reprezintă raportul strălucirii suprafeței satelitului saturnian pentru două lungimi de undă diferite (1,59/1,27 microni [roșu], 2,03/1,27 microni [verde] și 1,27/1,08 microni [albastru]).
Mai multe detalii și imagini la o rezoluție mai bună găsiți aici.