Hackathonul internațional NASA Space Apps Challenge 2019 revine pentru a patra oară în România. Hackathonul de 48 de ore se va desfășura simultan, în perioada 19-20 octombrie 2019, în București, Cluj Napoca și Craiova, alături de peste 200 orașe din întreaga lume. Principalul scop al acestuia este de a corela datele NASA, într-o manieră colaborativă, cu persoane implicate din toată lumea care pot găsi soluții la aceste provocări.
Înscrierile se fac pe pagina fiecărui oraș aici: București, Cluj Napoca și Craiova. Sunt încurajate să participe persoanele de orice vârstă, creative și cu abilități de rezolvare a problemelor – elevi, studenți sau profesioniști, începători sau veterani. Acestea pot fi programatori, oameni de știință sau doar pasionați de acest domeniu, designeri, storytelleri, creatori, constructori, specialiști software.
La ediția din acest an sunt propuse cinci teme generice și 25 de teme specifice care pot fi consultate în cadrul fiecărei categorii. Cea numită Oceanele pământului urmărește identificarea de soluții optime pentru protejarea acestora. Categoriile Luna noastră, respectiv Planetele, aproape și departe propun explorarea creativă a acestora. Către stele invită participanții să jongleze cu știința, arta și tehnologia, pentru a descoperi oportunitățile spațiului exterior. Ultima categorie, Trăind în propria lume, pune accentul pe elementele care ne permit existența pe Terra și pe proiectele creative care ilustrează conexiunile din interiorul acestui ecosistem.
“În mod cert spațiul rămâne un subiect deosebit de provocator, atât pentru noi, adulții, cât și pentru cei tineri și foarte tineri. De aceea, a patra ediție a hackathon-ului NASA Space Apps Challenge desfășurată în România ne găsește nerăbdători și curioși să descoperim noi echipe creative și ingenioase. Suntem mândri de rezultatele obținute până acum de echipele din România, una dintre ele ajungând în 2018 printre finaliștii la nivel global. Temele propuse și anul acesta sunt ofertante, așa că sperăm să fie primite cu entuziasm de participanți și să ne bucurăm de rezultate cel puțin la fel de spectaculoase”, a declarat Cristian Dascălu, fondator Digital Transformers.
Hackathoniștii vor avea acces la instrumente gratuite oferite la nivel internațional de Neustar, Google și Sentinel Hub constând în servicii de cloud computing, nume de domenii și acces la o platformă GIS.
SpaceApps Challenge este un program inovator de incubare al NASA, organizat anual începând cu 2012 în hub-uri din întreaga lume. În cadrul ediției din 2018 au fost înscriși peste 18.000 de participanți din 75 de țări, iar în România, un număr de 300 de participanți au luat parte la hackathon. La ediția din 2018 au fost desemnate 8 echipe finaliste din România, iar una dintre cele din Cluj s-a numărat printre finalistele internaționale la categoria “Impact galactic”.
Detalii despre evenimentul din acest an sunt disponibile aici sau pe Facebook aici.
În București și Cluj Napoca evenimentul este organizat de Digital Transformers Innovation Studio și DiFine PR.