În dimineaţa zilei de 15 iulie, în jurul orei 4:20 s-a produs un fenomen rar şi spectaculos în acelaşi timp. Luna a “ascuns” pentru aproximativ o oră planeta gigant a sistemului solar, Jupiter, precum şi întregul sistem de sateliţi galileeni. Fenomenul astronomic a fost imortalizat de o echipă S&T.

 

Ocultaţiile produse în special de satelitul nostru natural, ne dau posibilitatea să înţelegem mişcarea pe orbită atât a Pământului, cât şi a celorlalte corpuri, înfăţişând perfect dinamica sistemului solar. În termeni tehnici, şi eclipsa totală de Soare este tot ocultaţie, adică un astru (Luna în cazul acesta) acoperă în totalitate cu discul său alt corp ceresc (în cazul eclipsei, Soarele).

Când corpul mai apropiat de Terra este mai mic (în diametru aparent) decât cel îndepărtat, ocultaţia se numeşte tranzit, cel mai recent exemplu este tranzitul lui Venus peste discul solar. Imaginile au fost realizate de pe un câmp de lângă localitatea Fundulea, la est de Bucureşti.

Mai multe detalii despre această ocultaţie precum şi despre conjuncţia extraordinară dintre Lună şi Venus din dimineaţa zilei de 18 iunie, veți găsi în ediţia printată de august a revistei Ştiinţă&Tehnică, în cadrul rubricii de astronomie.