4.9
(8)

Cercetătorii brazilieni au identificat niveluri deosebit de alarmante de contaminare cu mercur în rândul membrilor indigenilor din tribul Yanomami, care trăiesc în apropierea zonelor exploatărilor ilegale  ale aurului din Amazon, potrivit unui studiu publicat în revista Toxics. Studiul a fost finanțat de organizația de sănătate publică Fiocruz.

Cercetătorii au prelevat mostre de păr și salivă de la 293 de indigeni din nouă sate din apropierea râului Mucajai, în inima pădurii tropicale, în statul nordic Roraima. Această zonă este una dintre cele mai bogate în aur, din Brazilia, unde trăiesc în jur de 29.000 de indigeni, pe un teritoriu la fel de vast precum Portugalia.

Oamenii de știință au găsit urme de mercur în toate probele prelevate. În 84% din cazuri, nivelul de contaminare a fost mai mare decât limita recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), adică două micrograme pe gram de păr. Iar 10,8% dintre probe au prezentat mai mult de șase micrograme pe gram de păr, un nivel „care necesită îngrijiri medicale speciale”. „Această situație de vulnerabilitate crește exponențial riscul de îmbolnăvire în rândul copiilor care trăiesc în regiune și poate genera probleme clinice mai grave din cauza expunerii cronice la mercur, în special în rândul copiilor sub cinci ani”, explică cercetătorul Paulo Basta într-un comunicat de presă. .

Peste 30% dintre indigeni suferă de boli nervoase degenerative – legate de contaminarea cu mercur, conform oamenilor de stiinta – si 55,2% dintre copii prezentau deficite cognitive. „Copiii noștri se nasc bolnavi, oamenii noștri mor din cauza aurului”, se plânge Dario Vitorio Kopenawa, vicepreședintele asociației Hutukara Yanomami, care reunește liderii comunității acestui popor indigen.

În ianuarie 2023, la scurt timp după revenirea sa la putere pentru un al treilea mandat, președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a declarat stare de urgență sanitară în rezervația indigenă Yanomami, al cărei teritoriu este invadat de ani de zile în mod regulat de mineri de aur.

Liderii indigeni îi acuză pe căutătorii de aur că au violat și ucis membrii comunității lor, privându-i în același timp de unul dintre principalele lor mijloace de subzistență, pescuitul, prin poluarea râurilor cu mercur, pe care îl folosesc pentru a separa aurul de sedimente. Guvernul președintelui Lula a dislocat soldați în zona afectată pentru a îndepărta aproximativ 20.000 de căutători de aur prezenți în rezervație, dar membrii asociației Hutukara Yanomami cred că problema este departe de a fi rezolvată.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.9 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 8

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?