5
(5)

Recent, Agenția Spațială Europeană (ESA) a prezentat o misiune unică  care are drept scop studierea Soarelui: Proba-3. Obiectivul  său va fi să creeze eclipse artificiale pentru a dezvălui atmosfera solară și, astfel, a afla mai multe despre steaua noastră.

Recent, pe 8 aprilie 2024, a avut loc o eclipsă totală de Soare, vizibilă mai întâi pe coasta de vest a Mexicului, înainte de a traversa aproximativ cincisprezece state americane și și-a încheiat cursul în estul Canadei. Următoarea eclipsă vizibilă în această poziție este de așteptat să aibă loc peste 370 de ani. Astfel, centrele de studii nord-americane au profitat de această ocazie pentru a observa Soarele și mai precis atmosfera acestuia. Cu toate acestea, pentru a evita ca astronomii să fie nevoiți să aștepte aproape patru secole, Agenția Spațială Europeană (ESA) a dezvăluit un nou proiect: Proba-3. Ea constă în lansarea a doi sateliți în formă de scut la 60.000 de kilometri de Pământ pentru a genera eclipse artificiale prin alinierea cu Soarele.

Pe parcursul celor doi ani de misiune, satelitul principal (1,4 m lățime și 250 kg) va acționa ca o Lună artificială. Obiectivul său va fi acela de a masca lumina Soarelui pentru putea să-i fie observată atmosfera. Puțin mai mare, al doilea satelit va colecta date folosind un coronagraf la bord. Acest lucru ar trebui să permită oamenilor de știință din misiune să obțină mai multe date despre Soare.

Cei doi sateliți vor fi lansați de două rachete indiene în septembrie 2024, înainte de a fi puși sub controlul inginerilor europeni. Succesul misiunii depinde de precizie extremă. De altfel, cei doi sateliți vor trebui ținuți la o distanță de 144 de metri, cu o precizie de un milimetru. Pentru a menține această distanță, ESA se bazează pe un senzor laser al cărui scop va fi să informeze inginerii de la sol în timp real. Primul satelit va analiza astfel informațiile și va folosi sistemul său de micropropulsie pentru a menține distanța necesară în orice moment.

Într-o publicație oficială din 1 februarie 2024, Damien Galano, directorul misiunii Proba 3,  a explicat că misiunea va face posibilă studierea coroanei solare, o regiune a Soarelui care este încă foarte puțin cunoscută. Trebuie spus că această zonă rară este incredibil de caldă, deoarece temperatura acolo depășește un milion de grade. Totuși, acest lucru este foarte surprinzător, având în vedere că temperatura de la suprafața stelei, situată la câțiva kilometri sub coroană, este de doar în jur de 6.000°C. În plus, coroana solară este originea erupțiilor solare care pot afecta sateliții și mijloacele moderne de comunicare.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 5

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?